radijator
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako u stanu ili kući imate radijatore na kojima se nalazi ventil sa brojevima, valjalo bi da znate i čemu oni služe. Uglavnom su na ventilu prikazani brojevi od 0 do 5, a ljudi često ne znaju da svaki broj označava određenu temperaturu koju želimo da postignemo u prostoriji.

0 = 0°C (isključen)

✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

Stručnjaci savetuju da se ventil ne podešava na peticu, a da se tokom zimskih meseci u manjim prostorijama drži na 2 ili 3. 

Majstor za grejanje savetuje da kada tek uđete u hladnu sobu, ne podešavate odmah termostat na broj 5, jer to neće pomoći da se prostorija brže zagreva.

"On neće raditi jače ako je na petici - zagreva se istim intenzitetom bez obzira na broj, samo je razlika u tome kada će stati sa podizanjem temperature. Ako vi želite temperaturu do 20 stepeni, ništa ne postižete stavljanjem na podeok 4 ili 5, osim što rizikujete da se pregrejete", objašnjava majstor. 

Onima koji su van kuće savetovao je da radijatore drže na najnižem broju, odnosno "pahuljici". To znači da će se grejanje uključiti nakratko ako temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa, što će sprečiti da se cevi zalede u slučaju ekstremno niske temperature, a vama neće povećati račun za struju dok niste u stanu. 

Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati s radom sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading