posao
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Prosečna kirija u novembru opala je za 2,1% u odnosu na prethodnu godinu na 1.967 dolara. To je najveći godišnji pad u Americi od februara 2020, - prema izveštaju Redfina, kompanije za nekretnine.

Kirije su takođe pale za 0,6% u odnosu na oktobar.

Cene zakupnina u ovoj studiji odražavaju srednju traženu cenu stanova koji su bili dostupni za nove iznajmljivače tokom meseca, a ne srednju vrednost onoga što svi zakupci plaćaju.

Ipak, ovaj pad bledi u poređenju sa brzinom rasta troškova zakupnine u poslednjih nekoliko godina. Zakupnine su i dalje porasle za 22,1% u odnosu na novembar 2019, pre pandemije stambenog buma, i samo su 4,2% ispod rekordnih 2.054 dolara u avgustu 2022.

Ali iznos koji stanodavci mogu da zatraže je izgubio značaj tokom prošle godine i upola manje stanova je izašlo na tržište. Kao posledica toga, mnogi stanodavci se sada bore da popune slobodna prazna mesta, a neki smanjuju svoje zakupnine.

Čak i neki iznajmljivači koji još ne smanjuju mesečnu najamninu nude jednokratne benefite, poznate kao ustupci, kako bi privukli zakupce. To uključuje podsticaje kao što su besplatni mesečni zakup ili smanjeni troškovi parkiranja - navodi se u izveštaju.

Iznajmljivači konačno "hvataju malu pauzu", rekao je Deril Ferveder, glavni ekonomista Redfina.

"Sve veća ponuda takođe znači da postoji više dobrih opcija."

Sa visokim cenama kuća, kupovina postala je nedostižna za mnoge potencijalne kupce stanova, koji se umesto toga okreću iznajmljivanju, rekla je ona.

Ferveder je rekao da Amerikanci počinju da stežu kaiš zbog ekonomske neizvesnosti. To, plus usporavanje formiranja domaćinstava i izazovi izazvani inflacijom takođe doprinose smanjenju kirije.

Zakupnine rastu na srednjem zapadu

Prosečne cene kirije su u novembru bile stabilne ili su opadale u svim regionima osim na Srednjem zapadu, gde su tražene kirije porasle za 4,6% na 1.434 dolara.

Ali dok je cena zakupnine rasla na Srednjem zapadu, ona je i dalje bila manja od kirije u drugim regionima gde je pala. Srednja vrednost zakupnine na Zapadu pala je za 1,8% u odnosu na prošlu godinu na 2,347 dolara; na jugu je pala za 0,4% na 1.635 dolara, a na severoistoku je ostala nepromenjena na 2.447 dolara.

Relativno atraktivni troškovi života na Srednjem zapadu, koji je najpristupačniji region u zemlji, privlači ljude kojima je prioritet pristupačnost stambenog prostora i povećana potražnja, otkrio je Redfin a prenosi Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading