privatnost
Foto: Printscreen/Foto: printscren/video

On je izašao na večeru, a kada se vratio prostor je bio prepun muva. To je bio tek početak...

“Kupio sam sprej protiv insekata i dok sam prskao, slučajno sam primetio web-kameru u sofi. Bilo mi je neprijatno, jer sam nešto ranije tu sedeo i gledao televiziju. Iako ne bih uradio ništa sramotno, delovalo mi je kao prekršaj”, objasnio je Ian.

On je dodao da je zbog svega odlučio da napusti apartman i potraži hotelski smeštaj, prenosi Metro. Istovremeno, uputio je mejl Airbnb-u i ubrzo dobio povraćaj novca zbog problema s muvama, ali tvrdi da nije dobio objašnjenje o kameri.

“Ništa mi nije rečeno iako sam poslao informaciju”, kazao je.

Inače, postavljanje kamera je dozvoljeno, u skladu sa smernicama kompanije Airbnb, što se može pronaći onlajn.

 

 

“Da bi domaćini i gosti bili bezbrižni, mere bezbednosti, poput sigurnosnih kamera i uređaja za praćenje buke, dozvoljene su sve dok su jasno navedene u opisu i ne narušavaju privatnost druge osobe“, stoji na zvaničnoj stranici.

Evo šta je dozvoljeno: “Uređaji koji omogućavaju pregled/praćenje javnog prostora (npr. ulaznih vrata ili prilaza) ili zajedničkog prostora, a jasno su identifikovani i otkriveni pre rezervacije. Zajednički prostori ne uključuju spavaće sobe ili kupatila”.

Ovo nije dozvoljeno:

* Skriveni i neotkriveni uređaji koji nadgledaju zajedničke prostorije: Svaki uređaj koji nadgleda zajednički prostor treba da bude instaliran na vidljiv način i otkriven u opisnoj listi;

* Uređaji koji se nalaze u ili nadgledaju privatne prostore: Uređaji ne bi trebalo da nadgledaju privatne prostore (npr. spavaće sobe, kupatila ili zajedničke prostorije koje se koriste za spavanje, kao što je dnevna soba s kaučem na razvlačenje).

Ian je objavio snimak na Twitteru i upitao pratioce da li je pogrešio što je isključio kameru.

“Čini mi se kao veliki udar na privatnost”, napisao je.

“Ovo se dešava češće nego ranije. Mislim da Airbnb mora da uvede zabranu. Definitivno je čudno”, napisao je jedan korisnik.

Drugi se nadovezao: “Ovo je bizarno. Nikada ne znaš koliko ih još može biti. Izašao bih odatle”.

Treće je postavio pitanje: “Da li su ti rekli da je kamera tamo? Ako ne, onda je to narušavanje privatnosti i trebalo bi ih prijaviti i zahtevati povraćaj novca”, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading