ODLIČNA PLATA I SVI IH TRAŽE Svetu fali 3,5 miliona ovih stručnjaka, a nije potrebna diploma
Foto: Shutterstock

FBI je uočio porast od čak 300 odsto u prijavama sajber zločina od 2019. godine.

Kako pretnje rastu, raste i potreba za stručnjacima iz sajber bezbednosti, pa američki Zavod za statistiku rada predviđa da će broj poslova u području kibernetičke bezbednosti porasti 32 odsto u narednoj deceniji, piše CNBC.

Stručnjaci za kibernetičku bezbednost bave se procenom rizika, rešavanjem problema, praćenjem unutrašnjih i spoljnih pretnji i radom unutar IT infrastrukture organizacije.

Trenutno samo u Americi postoji gotovo 600.000 nepopunjenih radnih mesta u području kibernetičke bezbednosti, a globalno se taj broj penje na 3,5 miliona, tvrdi Lisa Gevelber, glavna marketinška direktorka Gugla za američko tržište.

Godišnja zarada 91.000 evra

Stručnjaci za sajber bezbednost su potrebni u svim industrijama, ali posebno su traženi u finansijskom sektoru, zdravstvu i vladi, tvrdi Gevelber.

Prosečna plata za mnoge poslove u području kibernetičke bezbednosti premašuje 91.490 evra godišnje. Prema BLS, prosečna plata za analitičare kibernetičke bezbednosti iznosi 102.468 evra, dok je prosek za menadžere kibernetičke bezbednosti 150.107 evra.

Ona je rekla i da nije potrebna diploma za dobro plaćeni posao u tom području, već je dovoljno završiti neki od ponuđenih kurseva iz te oblasti. 

Za većinu poslova u sajber bezbednosti potrebna je barem završena srednja škola, kao i završena onlajn obuka. Neki od najpopularnijih poslova u ovoj oblasti uključuju sigurnosne inženjere, analitičare kibernetičke bezbednosti i sigurnosne arhitekte. Iako se svakodnevne odgovornosti razlikuju za svaku ulogu, osnovne veštine su gotovo identične, naglašava Gevelber.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading