Odmor na selu
Foto: Promo/Autor Predrag Vučković

Resorno ministarstvo je za narednu godinu obezbedilo 150 miliona dinara bespovratne pomoći svima koji se bave turizmom u selu. Registrovana domaćinstva dobijaće do tri miliona dinara.

Seoski turizam na porodičnom gazdinstvu je, najčešće, dodatna delatnost. Ne postoje zaposleni, a sve poslove obično obavljaju ukućani. Tako, porodica Matijević već tri godine u Vilovima, selu na Zlataru, dočekuje goste od marta do novembra. Zima im prolazi bez posla, zbog puta do njihovog domaćinstva, koji nije prohodan.

selo

Foto: RINA

 

Olivera Matijević zapaža da im je neprohodan put najveća prepreka, što je nekih 400 metara do njihove kuće, kao i da je više puta kontaktirala sa opštinom.

- Još nije dovoljno puteva asfaltirano. Putevi su nekategorisani, uski. Znači, problem je i to što su vlasništvo - kaže vlasnik apartmana na Zlataru Dragan Кostadinović.

Nadležni organi ističu da se na Zlataru mnogo gradi, a da razvoju seoskog turizma sve više doprinose investitori iz Beograda, Novog Sada i Subotice.

Period klasičnog turizma se završio, ni turisti nisu kakvi su nekad bili, posebno evropski, jer većinski idu na više kratkih putovanja, a do smeštaja u selima Srbije sve češće stižu putem interneta.

PROCVAT JEDNE GRANE TURIZMA U SRBIJI: Stranci poludeli za ovim lokacijama a država daje 150 miliona!

Foto: RINA

 

- Potrebno je da još radimo na promovisanju ponude, na video-sadržajima i ukupno na turističkim programima i na što više dodatnih sadržaja u selima Srbije - kaže Vladimir Ivanović iz Ljiga sa sajta Selo.

Postoje i određeni standardi koje svako domaćinstvo mora da ispuni, kako bi moglo da se bavi seoskim turizmom. U bazi e-turista, registrovano je više od 700 seoskih turističkih domaćinstava.

- Jako je važno da svaki turista koji dođe u Srbiju zna da je smešten u legalnom objektu, da ugostitelj koji pruža te usluge pruža to na način koji je propisao zakon. Na taj način se pruža određena vrsta bezbednosti turistima i, s druge strane, pruža sigurnost i samom ugostitelju - ističe Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.

Svetska turistička organizacija preporučuje Srbiji da se bavi seoskim turizmom, koji i u svetu beleži rast. Najviše domaćinstava, koja se bave takvim turizmom, ima u Austriji, Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj, piše rts.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading