luk
Foto: Shutterstock

Američki senator pozvao je vladu da istraži uticaj uvoza belog luka iz Kine na nacionalnu bezbednost.

Republikanski senator Rik Skot pisao je sekretaru za trgovinu, tvrdeći da kineski beli luk nije bezbedan, navodeći nehigijenske metode proizvodnje.

Kina je najveći svetski izvoznik svežeg i ohlađenog belog luka, a SAD su glavni potrošač.

Ali trgovina je bila kontroverzna dugi niz godina. SAD su optužile Kinu da prodaje luk pod znatno sniženim cenama na tržištu u cilju eliminacije konkurencije prenosi Bi-Bi-Si.

Od sredine 1990-ih uvela je velike carine ili poreze na kineski uvoz kako bi sprečila da se američki proizvođači povuku sa tržišta.

U 2019. godini, tokom Trampove administracije, ove tarife su povećane. U svom pismu senator Skot se poziva na ove postojeće zabrinutosti.

Ali on nastavlja da ističe „ozbiljnu zabrinutost javnog zdravlja u vezi sa kvalitetom i bezbednošću belog luka koji se uzgaja u stranim zemljama – pre svega, belog luka uzgajanog u komunističkoj Kini“.

On se poziva na prakse koje su, kako kaže, "dobro dokumentovane" u onlajn video zapisima, blogovima o kuvanju i dokumentarcima, uključujući uzgoj belog luka u kanalizaciji.

Skot je pozvao Ministarstvo trgovine da preduzme akciju, u skladu sa zakonom koji dozvoljava istrage o uticaju specifičnog uvoza na bezbednost SAD.

Kancelarija za nauku i društvo na Univerzitetu McGill u Kvebeku, koja pokušava da popularizuje i objasni naučna pitanja, kaže da "nema dokaza" da se kanalizacija koristi kao đubrivo za uzgoj belog luka u Kini.

"U svakom slučaju, s tim nema problema", stoji u članku koji je univerzitet objavio 2017, prenosi Telegraf.

"Ljudski otpad je jednako efikasno đubrivo kao i životinjski otpad. Širenje ljudske kanalizacije na polja na kojima se uzgajaju usevi ne zvuči privlačno, ali je sigurnije nego što mislite", zaključuju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading