Đerdap
Foto: Alo/Alo

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je "HE Đerdap 1" jedan od stubova elektroenergetskog sistema i da je njegovom revitalizacijom obezbeđen duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost rada ove elektrane. 

"HE Đerdap 1" je više od pet decenija ponos  srpske  hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina, on je deo istorije, ali će završetkom revitalizacije biti i deo budućnosti Srbije",   poručila je ministarka Đedović Handanović. 

"Dobili smo povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost. Revitalizacijom smo uvećali kapacitet hidroelektrane i praktično dobili novih 100 zelenih megavata. "HE Đerdap 1" daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije, a planiramo da gradimo i nove reverzibilne hidroelektrane, pre svega RHE Bistrica, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra", navela je ministarka. 

Ukupno je u ovaj projekat uloženo više od 180 miliona evra. Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“, deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi. 

Današnjem obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane  prisustvovali su v.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije", ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko i predstavnici  ruske firme „Silovije mašini”. 

"Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je prešla projektovanu godišnju od 5.5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh, izjavio je v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković. On je poručio da EPS nastavlja revitalizacije u hidro sektoru , a najznačajniji projekti su modernizacija „Vlasinskih hidroelektrana“, „Bistrice“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading