PLAN ZA PRUGU OD NIŠA DO GRANICE: Brzina do 160 km/h, gradnja dva tunela, više od 60 mostova,
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Brestovac-granica Republike Severne Makedonije.

Ovim planom predviđena je rekonstrukcija železničkog koridora od Niša, do južne granice naše zemlje, kao i izgradnja više od 60 mostova, dva tunela, kao i izgradnja i rekonstrukcija staničnih zgrada koje se nalaze na trasi.

Rekonstrukcija i modernizacija jednokolosečne pruge, dužine oko 132 km od Brestovca do granice sa Severnom Makedonijom podrazumeva novu gradnju ili rekonstrukciju svih objekata na trasi.

Na deonici Brestovac-Grdelica, dugoj oko 34 km planira se izgradnja sedam mostova i rekonstrukcija ili izgradnja četiri stanične zgrade

. Od Grdelice do Suve Morave, na deonici dugoj oko 33 km planira se izgradnja 22 mosta, izgradnja dva nova tunela i rekonstrukcija jednog postojećeg tunela, kao i rekonstrukcija ili izgradnja četiri stanične zgrade.

Deonica Suva Morava-granica Severne Makedonije, duga oko 65 km prema planu trebalo bi da dobije 24 mosta, a predviđena je i rekonstrukcija ili izgradnja devet staničnih zgrada.

Na svim deonicama su planirani denivelisani ukrštaji sa putnom mrežom. Projektovana brzina je do 160 km/h. Nedavno su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministar saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagoj Bočvarski, potpisali Memorandum o saradnji za uspostavljanje železničke mreže visokih performansi između resornih ministarstava dveju zemalja.

Memorandum predviđa realizaciju projekta izgradnje brze pruge od Niša do Skoplja, za koji će dve zemlje zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije, preneo je sajt Vlade.

Vesić je prethodno najavio da je u toku projektovanje deonice Niš–Preševo, duge 135 kilometara, a da će makedonski partneri projektovati 50-ak kilometara od granice do Skoplja, piše b92.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading