DOBRA VEST ZA SVE KOJI KUPUJU STAN SLEDEĆE GODINE: Ovo će oboriti kamate!
Foto: Shutterstock

Čak 70 odsto stanova u Srbiji se plaća gotovinom, a cenu kvadrata diktiraju inflacija, poskupljenje građevinskog materijala i nedostatak radne snage. Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope, koja je okupila više od 150 stručnjaka, dobra vest stiže od bankara - sledeće godine biće niža kamata na stambene kredite, piše RTS.

Srbija postaje sve interesantnija međunarodnim investitorima, jer po povoljnim uslovima nudi poslovne i logističke prostore, ali i industrijske zone.

- Što se tiče sledeće godine, fokus nam je na razvoju novih lokacija. Razvijamo nove parkove u Novom Sadu, u Jagodini. Plan nam je da za sledeću godinu izgradimo 150.000 kvadrata, kaže Petar Kolognat iz jedne kompanije koja se bavi nekrentinama.

Raste i potražnja za svim vrstama nekretnina, a cene su na maksimumu. Međutim, to ne zavisi samo od tražnje, već i od inflacije na evropskom nivou i realne kupovne moći. U Beogradu se godišnje proda oko 20.000 stanova, što je relativno malo.

- Dobra vest je da ECB trenutno pauzira sa povećanjem kamatnih stopa, a projekcije su da će od sledeće godine, verovatno od septembra, krenuti sa popuštenjem monetarne politike, odnosno smanjenjem kamatnih stopa kako u septembru tako i na decembarskom sastanku, što će posledično dovesti i do smanjenja kamatnih stopa na stambene kredite, kaže Marija Savić iz Banke Inteza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading