Bojler
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Dok cene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine kako barem malo manje da troše, no neretko iz neznanja trošimo i više nego što bi trebalo i račune za struju povećavamo samo zbog nepažnje, a najviše s uređajima koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo.

Takvi se uređaji se nazivaju još i energetski vampiri, jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji "Britiš Gasa", mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 odsto potrošene električne energije u domaćinstvu.

Za većinu je uređaja najočitije rešenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete ”ukrotiti” električni bojler, za kojeg stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu:

Za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata (kWh) potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini je bojlera temperatura unapred nameštena, a da biste uštedeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85 °C) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grejač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe.

Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grejača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će voda sa svakim uključivanjem iznova mora da se zagreje. Zato se električni bojler isključuje samo kad vam duže vreme neće trebati topla voda.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

BONUS VIDEO

@alo_portal Alo stanica u očima trkača! 🏃🏽‍♀️🏃🏽❤️🤍 #alo #alonovine #alodnevnenovine #maraton #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading