FABRIKE ZARE I H&M ZATVORENE, MODA PRED BLOKADOM: Haos u ovoj zemlji preti da eskalira!
Shutterstock

Demonstranti su se sukobili sa policijom, što je rezultiralo smrću tri radnika. Tamošnji sindikati kažu da je policija upotrebila suzavac, gumene metke i da su protesti postali neprijateljski.

„Eskalira tamo gde postaje sve nasilnije“, rekla je Kristina Hajagos-Klausen, direktorka industrije tekstila i odeće u Globalnoj uniji IndustriALL, kojoj su sindikati u Bangladešu povezani.

U utorak je državni odbor za plate najavio povećanje od 113 dolara mesečno za radnike u tekstilnoj industriji, koje bi trebalo da stupi na snagu 1. decembra. To su odbacili radnici i radničke grupe koje kažu da plate nisu pratile inflaciju u poslednjih pet godina. Inflacija je porasla na 9 odsto između 2022. i 2023. godine, što je najveća prosečna stopa u poslednjih 12 godina, prema podacima Bangladeškog zavoda za statistiku.

Radnici odeće u Bangladešu trenutno zarađuju 95 dolara mesečno proizvodeći odeću za velike brendove kao što su H&M, Zara i Levi's. Radnici traže 208 dolara mesečno. Poređenja radi, to bi i dalje bilo manje od nedeljne plate koju Amerikanci dobijaju, čineći federalni minimum od 7,25 dolara na sat pre oporezivanja. Mnoge radne grupe u SAD to nazivaju platom u siromaštvu, prenosi Blic pisanje CNN-a.

„To nije prihvatljivo“, rekao je Narza Akter, predsednik Sommilito Garments Sramik federacije, jednog od najvećih sindikata Bangladeša. „Smatramo da su radnici u industriji odeće ismevani najavom odbora... minimalne plate. To uopšte nije logično. Ukoliko se minimalna zarada ne odredi racionalno, postoji rizik od stalnih radnih nemira, što nije poželjno ni za radnike, ni za poslodavce, ni za državu.

Štrajk radnika je primaorao mnoge fabrike u zemlji da se zatvore, što je paralisalo drugi najveći svetski centar za proizvodnju odeće posle Kine. Desetine demonstranata završilo je u bolnici. Demonstrant je zapalio fabriku koja je izazvala smrt 32-godišnjeg radnika Imrana Hoseina, a intenzivni sukobi sa policijom rezultirali su smrću 26-godišnjeg Rasel Haulejdera, navodi američki Stejt department.

Osamnaest brendova, uključujući H&M, Levi's, Gap, Puma i Abercrombie & Fitch, poslalo je pismo premijeru Bangladeša prošlog meseca pozivajući na mirne pregovore i pozivajući na novu minimalnu platu za pokrivanje osnovnih potreba radnika. Američko udruženje za odeću i obuću, ili AAFP, koje predstavlja brendove u SAD, predlaže blagovremenu reviziju minimalne zarade. Trenutno se minimalna plata u Bangladešu preispituje svakih pet godina.

„U idealnom slučaju, ovaj nivo plata, koji u Bangladešu služi za obračun svih nivoa plata, bi se revidirao godišnje, a ne svakih 5 godina. Obezbeđivanje blagovremenih pregleda i, po potrebi, povećanja ovih nivoa, kritičan je deo skupa boljih kupovnih praksi koje primenjuju odgovorni brendovi“, rekao je Nejt Herman, viši potpredsednik za politiku, u AAFP-u u izjavi za CNN.

Brendovi poput H&M-a ne poseduju nijednu fabriku u Bangladešu, već sklapaju ugovore sa tamošnjim vlasnicima fabrika koji plaćaju sve troškove unapred: zalihe, objekat i rad.

Švedski gigant rekao je za CNN da prepoznaje „važnu ulogu koju igramo u olakšavanju isplate životnih plata putem odgovornih praksi kupovine“ u Bangladešu. H&M je dodao da "ne vidi nikakav veći uticaj na našu ukupnu proizvodnju ili lanac snabdevanja", zbog protesta koji su trenutno, iako su neke od fabrika sa kojima radi zatvorene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading