Titanik
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Zahvaljujući melodrami Džejmsa Kamerona većina nas je imala priliku da makar delimično stekne utisak o tome kako je izgledalo putovanje Titanikom, kruzerom koji je ostavio trag u istoriji i odneo živote preko 1.500 ljudi.

Sada se, na aukciji kuće Henri Aldridž end Son našao i originalni meni, verovatno jedini koji je ikada i postojao, a koji je bio namenjen restoranu prve klase u kome su obedovali najimućniji putnici. Vidno oštećen nakon dodira sa ledenom vodom Altantika, ali i dalje u odličnom stanju, meni prikazuje jela koja su se tog 11. aprila 1912. godine servirala u restoranu: ostrige, teleći kotlet "A la Viktoria", juneći sirloin, losos, pačetina - samo su deo izuzetno bogate trpeze restorana.

 

Na aukciji ćebe i sat jednog od od putnika

Osim menija, za koji se pretpostavlja da će biti prodat za najmanje 60.000 funti, na aukciji će se naći još stotinak predmeta sa ovog kruzera - neki od njih su pronađeni kod samih žrtava katastrofe, dok su neki zajedno sa preživelima napustili brod u čamcima za spasavanje.

Jedan od predmeta je i ćebence koje su putnici koristili tokom boravka na palubi. Karirano ćebe sa istaknutim logom u uglu, sačuvao je jedan od preživelih putnika Titanika, a očekuje se da će njegova cena dostići između 70 i 100.000 funti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BloomIT (@bloomit.rs)

 

Posebnu pažnju kolekcionara privukao je i džepni sat čiji vlasnik nažalost nije preživeo katastrofu. Nakon što je telo putnika izvučeno iz vode, sat je restauriran punih sedam dana, a sada se očekuje da će biti prodat za 50 do 80 hiljada funti.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Da li štedite za crne dane? Kakav je vaš stav o tome? Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryoupage #viral ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading