Stan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Objašnjava da je smanjenje gradnje očekivano, ali da će to dovesti do smanjene ponude, kao i da će cena kvadrata u novogradnji najverovatnije zadržati trenutni nivo.

- U Beogradu se i dalje najviše gradi, ali ni Novi Sad sa okolinom ne zaostaje. Novi projekti su registrovani i u Kragujevcu i Nišu, kao i na planinama (Zlatibor, Kopaonik i Divčibare). Vrnjačka Banja, Srebrno jezero i Sokobanja su, takođe, atraktivne lokacije za domaće i strane investitore. Samo na Zlatiboru je od počeka oktobra ove godine registrovano oko 50 projekata koji su u planu ili u procesu izgradnje, što je, samo po sebi, fascinantan podatak - navodi Petrovićeva.

Ona napominje da Beograd i dalje dominira kada je u pitanju cena kvadrata u novogradnji, kao i da ga Novi Sad prati, dok su niže cene karakteristične za manje gradove u centralnoj i južnoj Srbiji.

- Generalni utisak je da se gradnja usporava, jer sve manje ljudi kupuje, što zbog previsokih cena, što zbog nepovoljnih stambenih kredita. Mišljenje je i da su cene nekretnina u Beogradu precenjene u poređenju sa drugim evropskim metropolama, pogotovo ako se uzme u obzir loša infrastruktura, kao i nerešeno pitanje vodovoda i kanalizacije u pojedinim beogradskim opštinama, manjak parking-prostora i činjenica da Beograd još uvek nema metro. Međutim, ne očekuje se drastični pad cena u novogradnji jer je u međuvremenu došlo do skoka cena samih lokacija, kao i radne snage. Samim tim, smanjenje gradnje je očekivano, ali će to dovesti do smanjene ponude i na taj način će cena kvadrata u novogradnji najverovatnije zadržati trenutni nivo - ističe sagovornica.

Prema njenim rečima, primetna je stagnacija gradnje na teritoriji cele Srbije.

- U prilog tome govori i broj izdatih građevinskih dozvola, koji je znatno manji u odnosu na prethodnu godinu. Promet je već drastično opao, kao i broj građevinskih dozvola, investitori se teže odlučuju za nove projekte, cene starogradnje su počele da padaju - kaže Petrovićeva.

Naglašava da se u prestonici cene kvadrata kreću od 1.700 evra do 7.000 evra u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje.

- I dalje je Novi Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija s obzirom na to da je tu koncentrisan najveći deo poslovnih aktivnosti. Vračar, jedna od omiljenijih gradskih opština, takođe je u samom vrhu zbog sve manjeg broja slobodnih parcela za gradnju. Ne smemo, svakako, izostaviti ni desnu obalu reka - Beograd na vodi i Dorćol. Život u neposrednoj blizini reke san je gotovo svakoga ko izabere Beograd kao svoje prebivalište - navodi sagovornica Kurira.

Dodaje da je u Novom Sadu neznatno niža cena kvadrata.

- Gradsko jezgro ni tu ne gubi na svojoj atraktivnosti, ali se i Novi Sad polako spušta na reku, pa se sve više pominju veliki projekti na obali Dunava. Petrovaradin i Mišeluk su se nametnuli kao lokalitet vredan pažnje zbog svoje blizine gradskom jezgru i tu se beleži veliki broj novih i tekućih projekata. Na planinama se cene po kvadratnom metru kreću od 1.600 do 3.000 evra na Zlatiboru i Divčibarama. Pojedine lokacije zabeležile su i poskupljenje, no, generalna ocena jeste da se tržište nekretnina u odnosu na prethodne dve godine stabilizovalo. Ipak, lokacije u Beogradu nešto dalje od centra i manje popularne kriju vrlo pristupačne nekretnine. Tako je, na primer, u Mirijevu moguće naći sasvim pristojnu garsonjeru po ceni od 29.000 evra. Mirijevo, inače, spada u kategoriju lokacija sa nižom cenom kvadrata - objašnjava Petrovićeva.

Najveći pad cene kvadrata u ovoj godini, kaže ona, zabeležen je na Paliluli i iznosio je 7,7 odsto.

Jednosoban stan na Paliluli može se pronaći i za 70.000 evra, ali je ta cena najčešće uslovljena lokacijom s obzirom na to da se opština Palilula prostire na levoj i desnoj obali Dunava - zaključila je ona.

Tabela

Višnjička banja 1.790 m2

Zemun 1.650 m2

Vračar 2.800-3.600 m2

Batajnica 1.550-1.650 m2

Zvezdara 2.400 m2

Novi Beograd 2.550 m2

Banovo brdo 3.800 m2

Ledine 2.225 m2

Voždovac 2.500 m2

Leštane, Grocka 1.050 m2

Predviđanja

Ne očekuje se ni pad, ni rast cene

Petrovićeva otkriva i da na manje atraktivnim lokacijama i u zavisnosti od kvaliteta gradnje, cene mogu biti neznatno niže od proseka.

- Nepovoljni stambeni krediti, takođe, veoma utiču na visinu cena kvadrata jer se sve manje kupaca odlučuje za kupovinu nekretnine na kredit. Naravno, na celoj teritoriji Srbije i dalje postoje projekti namenjeni kupcima kojima je imperativ luksuz, na izuzetno atraktivnim lokacijama, sa najrazličitijim pratećim sadržajima i tu cene drastično odudaraju od proseka. Neretko su takve nekretnine interesantne kao investicija. Shodno trenutnim događanjima i trendovima, u narednom periodu se ne očekuje drastičan rast, ali ni značajniji pad cene kvadrata u novogradnji - napominje ona za Kurir.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading