Džejmi Dajmon
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock
Džejmi Dajmon

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

CEO će po prvi put prodati akcije banke u svom skoro 18-godišnjem mandatu. Dajmon i njegova porodica nameravaju da prodaju milion od svojih 8,6 miliona akcija, navodi se u podnesku. Prema podacima LSEG-a, to je mali procenat otvorenih akcija u JPMorgan-u, čija tržišna kapitalizacija prelazi 409 milijardi dolara prenosi Rojters.

Prodaja akcija "ima savršenog smisla" s obzirom na to da je Dajmonovo bogatstvo toliko koncentrisano u akcijama njegove kompanije, rekao je Oktavio Marenci, izvršni direktor Opimasa, konsultanta za menadžment fokusiran na tržišta kapitala. Ipak, investitori takve poteze mogu posmatrati kao loš znak.

- U svojoj retorici, postao je negativniji - rekao je Marenci.

Džejmi Dajmon

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Podsetimo, CEO JP Morgana u oktobru je upozorio da je "ovo možda najopasnije vreme koje je svet video poslednjih decenija". Ipak, banka je prijavila skok profita od 35%.

Prema Forbsu, 67-godišnji šef banke ima procenjenu neto vrednost od 1,7 milijardi dolara. Prodaja nije povezana sa sukcesijom rukovodstva, rekao je portparol kompanije.

Dajmon trenutno nema planove za prodaju više akcija, ali bi mogao razmisliti o tome u budućnosti, dodaje se. U maju je signalizirao da bi mogao da ode sa čela banke za tri i po godine.

Prodaja akcija bi mu donela skoro 141 milion dolara, sa preostalim udelom od oko 1,07 milijardi dolara, na osnovu zaključne cene od četvrtka. To će činiti manje od 10% Dajmonovog vlasništva, što takođe uključuje akcije koje nemaju stečena prava i prava na povećanje vrednosti akcija.

- Ovo je podsetnik da se generalni direktor bliži penziji, preostalo mu je još tri i po godine od njegovog petogodišnjeg plana kao izvršnog direktora - rekao je Majk Mejo, analitičar Vels Farga u jučerašnjoj belešci.

Planovi o sukcesiji giganata sa Volstrita došli su u fokus nakon što je Džejms Gorman najavio planove da preda uzde u Morgan Stenliju, a Piter Orzag je postao izvršni direktor Lazarda ranije ovog meseca.

- Nema dovoljno dokaza da će Dajmon otići sa mesta izvršnog direktora, ali ova prodaja naglašava rasprave oko sukcesije, s obzirom na to da je to njegova prva prodaja otkako je na čelu -  rekao je Dave Elison, portfolio menadžer u Henesi fondu, koji drži JPMorgan akcije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading