dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Smanjenje cena rominga zvanično je stupilo na snagu od oktobra, a gornja granica cena za jedan gigabajt podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o romingu, ne bi trebalo da bude viša od 18 evra, navodi se.

To će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim, navode iz Saveta za regionalnu saradnju.

U mnogim slučajevima, ograničenje cena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i niže, do 1,6 evra po jednom gigabajtu, dok su tri operatora sa Zapadnog Balkana - osim cena u okviru paketa - snizila i redovne cene usluga dopune.

Kako je navedeno, Deklaracija o romingu između EU i Zapadnog Balkana smanjuje troškove mobilnih podataka i podstiče regionalnu povezivost.

- Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i evroatlantske saradnje - rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu.

Napominje se da je deklaracija je usmerena na značajno smanjenje naknada za promet podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana. Cilj je da se do 2028. cena rominga između EU i Zapadnog Balkana približi domaćim cenama.

Tri telekomunikaciona operatora u Srbiji smanjila su cenu jednog gigabajta u okviru nekih od svojih roming paketa u zemljama EU do 83,2 odsto. Cene se sada kreću između 0,67 i 8,5 evra po jednom GB u okviru paketa rominga u EU za korisnike iz Srbije.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading