Moskva
Foto: Alo/Tanjug

Od 20 milijardi dolara profita koje su strane kompanije prijavile za 2022. godinu, ova grupa "neprijateljskih" firmi zaradila je 18 milijardi.

"Možda su cifre od tada značajno porasle, iako nije moguće tačno proceniti koliko, pošto većina međunarodnih preduzeća koja posluju u Rusiji objavljuje svoje lokalne rezultate samo godišnje", rekao je zamenik direktora za razvoj Kijevske škole ekonomije Andrij Onoprienko, koji je sastavio podatke.

Lokalne zarade stranih kompanija "zaključane" su u Rusiji nakon što je Moskva uvela zabranu isplate dividende preduzećima iz "neprijateljskih" zemalja koje su im uvele sankcije, uključujući SAD, Veliku Britaniju i sve članice EU. Iako se takve transakcije mogu odobriti u izuzetnim okolnostima, izdato je malo dozvola za povlačenje.

"Desetine milijardi u dolarima su zaglavljene u Rusiji", rekao je izvršni direktor jedne velike kompanije sa sedištem u zemlji koja nije označena kao neprijateljska. "I nema načina da ih izvučemo."

Mnoga strana preduzeća pokušavaju da prodaju svoje ruske filijale, ali svaki posao zahteva odobrenje Moskve i podleže velikim popustima.

Među kompanijama "neprijateljskog" porekla koje su i dalje aktivne u Rusiji, austrijska banka "Rajfajzen" prijavila je najveću zaradu u zemlji u 2022. godini od 2 milijarde dolara, prema podacima KSE. Američke grupe "Filip Moris" i "Pepsi" zaradile su 775 miliona dolara, odnosno 718 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading