KONOBAR ZA MESEC DANA ZARADIO 17.000 EVRA SAMO NA BAKŠIŠU To je bila gazdina ideja i mnogima se ne dopada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Trenutno se ugostitelji širom Europe suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili redukovati jelovnik ili radno vreme kako bi mogli da opstanu, ostanu otvoreni i da služe goste u najboljim uslovima. Ali postoje i oni koji su odlučili ulagati u zaposlene kako bi imali dovoljno radnika.

List NZZ am Sonntag izveštava da je konobar iz Ciriha u junu dobio platu od 16.500 franaka (oko 17.200 eura), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je ugostitelj uveo u svojim restoranima, piše Mattinonline.

Vlasnik lanca restorana omogućio je radnicima da s njim dele ukupni prihod.

Peklard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je nedeljniku NZZ am Sonntag da leti mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima - dodaje na platu iznos koji varira i iznosi između 7 i 8% ukupnog prihoda, piše La Repubblica.

- Rezultat je da "u proseku naši zaposlen dobijaju između 8.000 i 12.000 franaka mesečno - objašnjava Mišel.

Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka i na nju nije uračunat bakšiš. Konobari i ostali radnici rade s većom motivacijom kada dele ukupni prihod, a od uvođenja ove vrste naknade, kvalitet usluge u njegovim restoranima značajno se povećao.

- Zaposleni rade savesno kao da su sami vlasnici restorana - piše Mattinonline.

Medutim, model Mišela Peklarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposleni restorana time jednostavno postali prodavaci umesto konobara, prenosi Novi list.

Poslovni.hr

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading