DA LI OSTAVLJATE BAKŠIŠ KONOBARIMA? Žučna rasprava na društvenim mrežama, dok jedni rado čašćavaju, drugi nisu darežljivi
Alo.rs/ Masanori Jošida

Da li i koliko bakšiša treba ostaviti konobaru česta je tema rasprave, pa dok jedni smatraju da je to prećutna obaveza i da svako treba da ostavi 10 posto od računa, drugi smatraju da ta praksu ne treba nametati ljudima kao obavezu.

Na društvenim mrežama, ponovo se povela rasprava o ovom pitanju, pa dok su jedni jako darežljivi u čašćavanju ugostitelja, neki su naveli da im je čak i neugodno da ostavljaju sitan novac konobaru, jer ga na taj način ponižavaju.

"U USA je to obavezno. Kad plaćaš oni ti ponude tri opcije 15, 20 ili 25 odsto na iznos računa. Ako hoćeš da budeš veliki gospodin daš 25 odsto. Znači do tebe je, stvar izbora - stoji u prvom komentaru, dok u drugom piše:

Printscreen

 

Printscreen

 

"Uvek mi je neugodno da ostavim bakšiš jer mi se čini da tom sićom ponižavam konobara, ali ipak ostavim jer znam da on to očekuje. Volela bih da se bakšiš ukine", "Naravno konobar 5-7 odsto, konobarica 10 odsto, nadprosečno simpatična i draga konobarica 15 odsto, frizerka uvek je ista 15 odsto",  bili su neki od komentara.

Printscreen

 

Printscreen

 

Printscreen

 

Mnogi su naveli da je bakšiš stvar kulture, pa je 10 posto minimum sa kojim treba ispoštovati davaoca usluge:

"Deset odsto naravno, nekad i više, zavisi od situacije", "Gledam da bude uvek oko 20 odsto od iznosa računa, ali naravno po kvalitetu usluge", "Ponekad me sramota kad neki drugi plaća pa zaokružuje na primer 3.260 na 3.300"

"Zaokružujem na prvu stotinu osim ako ceh nije sa 90 na kraju. Tada zaokružim na sledeću. Jedini uslov, ljubaznost", 

"Kad je skupo ne ostavljam. Neka mu da gazda", bili su neki od komentara.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

 

Printscreen

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading