cigarete
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Prema stavu Svetske zdravstvene organizacije, cigarete bi trebalo da poskupe, a pušači će verovatno vrlo brzo morati da plaćaju paklicu više od 20 evra, prenosi "Poslovni dnevnik".

Kako stoji u istraživanju, paklica cigareta u Nemačkoj trenutno košta između sedam i deset evra, u zavisnosti od vrste. Kako smatraju stručnjaci, ovaj iznos je prenizak ako se uzme u obzir koliko državu košta lečenje ljudi obolelih od različitih bolesti izazvanih konzumiranjem duvana.

Napravljena je i konkretna računica koja pokazuje da bi jedna kutija cigareta trebalo da košta 23 evra, što je neuporedivo više od cena koje sada plaćaju potrošači u Nemačkoj ili drugim zemljama.

Svetska zdravstvena organizacija je navela i konkretne troškove koji su ukalkulisani u ove cene, a to su troškovi lečenja, poseta lekara i lekova, rehabilitacije i nege i svi troškovi koji proizilaze iz gubitka ili izostanka sa posla osobe koja je bolesna.

Pušenje nemačku državu košta 82 milijarde evra svake godine, objašnjavaju stručnjaci SZO, a trećina troškova je uzrokovana direktno konzumiranjem cigareta. Oni smatraju da bi poskupljenjem praktično imali u ruci mehanizam koji bi direktno mogao da smanji troškove lečenja, a time i mesečne doprinose za zdravstveno osiguranje.

Prema mišljenju nemačkih analitičara, ostale zemlje su daleko ispred po cenama. Na primer, u Irskoj kutija cigareta sada košta 15,6 evra. NJih, kako se navodi, zabrinjava da Nemačka ne napreduje u oblasti kontrole duvana.

Inače, nije samo duvan problem, jer stručnjaci upozoravaju da je neophodno podići i cene šećera i alkohola. U Nemačkoj se već raspravlja o porezu na ove proizvode, ali su evropske institucije već godinama unazad insistirale na ovim propisima. Deca u Nemačkoj često imaju prekomernu težinu zbog konzumiranja namirnica punih šećera, i tu se nešto hitno mora promeniti, poručuju stručnjaci iz Nemačke.

Svetska zdravstvena organizacija kritikuje i sve veći trend konzumiranja elektronskih cigareta među mladima i podseća na veliki problem koji zabrinjava. Ovakvo ponašanje je posebno primećeno tokom pandemije, a onda su navike pušenja dovele do toga da su mnogi sa elektronskih prešli na klasične cigarete.

SZO smatra da bi poskupljenje cigareta suzbilo i ovakvo ponašanje.

Prema podacima iz januara ove godine, u Srbiji puši oko 27 odsto punoletnih osoba, a najveći broj pušača pripada starosnoj kategoriji 45–55 godina. Posebno je zabrinjavajući podatak da čak oko 15 odsto pušača pripada populaciji između 15 i 19 godina, dok u svakom trećem domaćinstvu ima pušača.

Srbija se, zajedno sa ostalim balkanskim zemljama, svrstava u sam svetski vrh prema broju pušača. Pušenje i izloženost duvanskom dimu su, poznato je, jedan od vodećih uzroka smrti u celom svetu.

Mere kontrole i zabrane pušenja u svetu dovele su do izvesnog smanjenja konzumiranja cigareta među odraslima i adolescentima, međutim, u prethodnoj deceniji je u našoj zemlji u porastu upotreba novih duvanskih i nikotinskih proizvoda, čije se popularnost i primena šire veoma brzo.

U našoj zemlji, prema rezultatima iz 2019. godine, elektronske cigarete je probalo čak 17,7 odsto, a zagrevane duvanske proizvode sedam odsto šesnaestogodišnjaka u našoj zemlji.

Inače, cene cigareta u Srbiji rastu dva puta godišnje prema akciznom kalendaru i sada se paklica kreće od 320 do oko 600 dinara, odnosno od 2,70 do 5 evra.

(Politika)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading