Obradovići
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Međutim, poznato kao vazdušna banja ovo selo još pre nekoliko decenija postalo ucrtano na turističkoj mapi Srbije.

Svakog leta godinama unazad u ovom malom mestu broj stanovnika se višestruko uveća. Gosti u podnožje Mučnja stižu sa sih strana sveta, željni svežeg planinskog vazduha, mira, tišine, domaće srpske kuhinje, beg od stresa pronalaze u nekom od seoskih turističkih domaćinstava.

Da bavljenje turizmom na selu može biti dobar posao, najbolje potvrđuje primer porodice Obradović, čija su vrata turistima otvorena više od tri decenije.

Obradovići

Foto: RINA

 

 

- Bez obzira što je u pitanju seoski turizam, trudimo se da idemo u korak sa trendovima i to je ono što gosti prepoznaju. Sve je prilagođeno potrebama savremenog gosta, smeštaj prve kategorije, sobe sa kupatilom, salom za ručavanje, centralnim grejanjem, otvorenim bazenom, saunom, teretanom, kaže za RINU Jelena Stojanović Obradović.

Selo Katići na Mučnju bogato je prelepim pejzažima i stazama zdravlja koje su idealne za duge šetnje, stoga je ova destinacija idealna za sve ljubitelje porodičnog, ali i aktivnog odmora. Milena i Boris Milenković sa sinom Đorđem iz Beograda ovog leta, umesto mora, odlučili su se da odmor provedu u Ivanjici, i to upravo u selu Katići.

- Bili smo ovde pre dve godine i oduševljeni smo gostoprimstvom domaćina. Njihova ljubaznost i tradicionalna hrana su na prvom mestu, a dvorište je poput parka i sve je prilagođeno porodicama sa decom, tako da je ovo idealan odmor za nas”, kažu Milenkovići.

Obradovići

Foto: RINA

 

 

Staza do Vidikovca je obeležena pa do vrha Mučnja većina se odluči da prošeta kako bi uživali u prelepom pogledu sa Jerininog grada, ali i izvoru Savine vode koji je u narodu poznat kao veoma lekovit. U podnožju Mučnja, na izvorištima reke Grabovice nalazi se crkva Sv. Nikole, poznata kao Bela crkva, zadužbina despota Stefana Lazarevića.

- Sve to gosti mogu obići kvadovima koji su im ovde na raspolaganju, a organizujemo izlete do Uvca , dodaje Jelena Stojanović Obradović čije je domaćinstvo 2005.godine dobitnik prestižne nagrade Turistički cvet Srbije za najbolje seosko domaćinstvo.

Obradovići

Foto: RINA

 

 

Turistički potencijali Ivanjice ogledaju su upravo u planinama koje je okružuju, Mučanj, Javor I Golija. Da je razvoj seoskog turizma u ekspanziji potvrđuje i povećanje smeštajnih kapaciteta, iako je turizam u Ivanjici, u domaćinstvima i hotelskim smeštajima uglavnom rezervisan za letnje mesece.

Obradovići

Foto: RINA

 

 

- Usled klimatskih promena upravo planine postaju sve idealnije za odmor tokom letnjih meseci, a to dokazuje i broj ostvarenih noćenja koji je premašio rekord iz 2019.godine, tako da imamo šta da ponudimo, zahvaljujući stanovnicima ovog kraja koji se odlučuju da se upuste u turizma na selu,ali i bogatom turističkom ponudom Ivanjice koja će ove godine ugostiti preko 30.000 turista, kaže Miloje Ostojić iz Turističke organizacije opštine Ivanjica.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading