Nacionalni stadion
Foto: Alo/Printscreen/Alo

Ova studija je autor tri od osam stadiona na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, uključujući inovativni stadion 974, a sada predlažu stadion kružnog oblika sa kapacitetom od 52.000 gledalaca. Njegova fasada je razvijena pod jedinstvenom i originalnom pretpostavkom od četiri "prstena" okačena kablovima koji će uključivati baštenske površine.

Fenvick Iribarren Architects će ovaj projekat učiniti jednim od najinovativnijih u sektoru dizajna fudbalskih stadiona, jer je još jedan od ciljeva koji se traže je da se ovi prostori mogu koristiti kao prostori za slobodno vreme 365 dana u godini. Beograđani, šetači i turisti moći će da uživaju u prirodnom okruženju zahvaljujući uređenoj fasadi. Okolina stadiona će takođe imati kafeterije, kioske, restorane i prostore za slobodno vreme raspoređene po celom perimetru na način da se generiše koncept „zelenog“ stadiona, sa jedinstvenim i održivim zonama za hodanje.

Ukupna površina stadiona i 4.500 parking mesta koje će imati je oko 32 hektara, što daje predstavu o veličini projekta i značaju koji će Nacionalni stadion Srbije imati kako za grad tako i za njegove stanovnike.

Napori u održivosti i inovativni sistem hlađenja

Zahvaljujući iskustvu studijskog tima u održivim projektima, glavni cilj je ponuditi potpuno efikasan dizajn sa energetske tačke gledišta, inteligentnog u svom radu i poštovanja životne sredine. Paralelno, radiće se na efikasnom funkcionisanju stadiona ne samo tokom velikih turnira, već i u budućnosti, uz održavanje svih vrsta događaja, koji će obezbediti nepokretnost gradu Beogradu, balansirajući između kreativnosti i inovativnosti. sa praktičnim smislom i komercijalnom osetljivošću.

Još jedan značajan aspekt stadiona ima veze sa sistemima za hlađenje i grejanje. Zasnovan na tehnologiji 4-cevnih čilera, koji istovremeno obezbeđuju grejanje i hlađenje, sistem omogućava da se zaostala toplota stvorena u procesu hlađenja koristi za proizvodnju tople vode za krug grejanja, čija će temperatura dostići 45-50ºC. Sistem će pokriti sve potrebe za grejanjem i hlađenjem zgrade, uključujući prethodno zagrevanje tople i hladne vode za domaćinstvo. Zauzvrat, to će omogućiti hlađenje IKT prostorija zgrade kao osnovno opterećenje kako bi se promovisalo istovremeno hlađenje i grejanje zgrade tokom zimskog perioda.

Treba napomenuti da se 4-cevni rashladni uređaji oslanjaju na aerotermalne toplotne pumpe, raspoređene paralelno i sve reverzibilne, da obezbede grejanje ili hlađenje u zavisnosti od potreba sistema. Svaka od toplotnih pumpi će biti pojedinačno povezana sa krugovima grejanja i hladne vode preko dvoportnih regulacionih ventila tako da svaka od njih može da napaja krugove grejanja ili hlađenja. Isto tako, ova kola će imati velike rezervoare za skladištenje toplote za podršku sistema hlađenja i grejanja kao inercionih rezervoara i smanjiti učestalost pokretanja rashladnih uređaja i aerotermalnih toplotnih pumpi. Ovo će održavati optimalne uslove skladištenja u skladištima tokom perioda niske potražnje za grejanjem ili hlađenjem.

Nacionalni stadion

Printscreen/Alo

 

Svetska referenca na stadionima

Fenvick Iribarren Architects je jedan od vodećih svetskih studija za sportsku i stadionsku arhitekturu. Pored stadiona 974, projektovao je i još dva stadiona za ovo svetsko takmičenje: stadion Al Thumama i Education Citi, koji su se istakli po svojim inovativnim sistemima za klimatizaciju, energetskoj efikasnosti i jedinstvenim sistemima hlađenja za udobnost. posmatrač.


Sa druge strane, veliko iskustvo studija u oblasti dizajna fudbalskih stadiona ogleda se u međunarodnom uspehu koji je postigao novi stadion RCD Espaniol, dobitnik nagrade Stadium Business Avard 2010. za najbolji stadion godine i Najbolji Stadion prve španske lige 2013, pored toga što se koristi kao centar za UEFA KISS konferencije. Trenutno FIA radi na projektu za stadion Nou Mestalja za Valensiju, kao i druga sportska takmičenja, kako nacionalna tako i međunarodna.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading