EVROPSKA KOMISIJA NEMA NOVCA Rusija ima otvorena vrata da profitira na tome
EPA/ ANATOLY MALTSEV

Agencija navodi da to ostavlja Rusiji ''priliku da zaradi'', dok Kijev procenjuje da je dodatni trošak 30-40 dolara po toni.

U pismu od 21. jula u koje je Rojters imao uvid, ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od šefa EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa da EK obezbedi finansijsku pomoć za dodatne transportne troškove korišćenja alternativnih ruta EU poznatih kao soliradni koridori.

Pored toga, u pismu Kijev traži da se solidarni koridori prošire za 1-1,5 miliona tona mesečno kroz "zelene koridore", koji uključuju Jadransko more, Baltičke države, Nemačku i Holandiju. Ranije ove sedmice evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski rekao je da bi Rusija mogla imati koristi od potkopavanja izvoza Ukrajine, osim ako EU ne pomogne u smanjenju troškova, ali kako su izvori Rojtersa naveli, još ne postoji jasan put za to.

''Još nismo našli rešenje da podržimo transport žitarica. Ljudi se češu po glavi od prošle godine oko toga. Već je mnogo napora uloženo u pojednostavljenje sistema'', rekao je jedan izvor.

Drugi diplomatski izvor je rekao da je novca veoma malo i da bi značajna sredstva mogla stići tek nakon srednjoročne revizije budžeta, za koju bi moglo biti potrebno još nekoliko meseci, čak i pored toga što se približava jesenja žetva kukuruza.

kukuruz

Foto: Youtube/Printscreen

 

Jedno od pitanja koje se u pismu pominje je i privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica u pet susednih zemalja EU, koje se zalažu da ono potraje do 15. septembra. Poljska se oštro protivi puštanju ukrajinskog žita na svoje tržište, navodeći da traži fleksibilan aranžman zabrane.

Rusija se ranije ovog meseca povukla iz sporazuma o izvoza ukrajinskog žita Crnim morem kojim su posredovali UN i Turska, a koji je omogućovao bezbedan prolaz ukrajinskih teretnih brodova natovarenih žitaricama, uljaricama i pšenicom da stignu do svetskih tržišta.

Kako navodi Rojters, Rusija je već obećala besplatno žito pojedinim uobičajenim kupcima ukrajinskog žita iz Afrike. Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, sada će morati skoro u potpunosti da se osloni na skupe rute kroz Evropsku uniju, a najjeftinija alternativna arterija, reka Dunav, možda neće moći da proširi svoj obim koliko je isprva očekivano.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading