bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zdravstveno osiguranje potencijalno preplaćuje ove lekove u iznosu do 500 miliona evra godišnje.

To je veoma unosan posao, posebno kada su u pitanju lekovi protiv raka. Sve je veći broj nemačkih bolnica koje farmaceuti drže u šaci. Tako je danas više od stotinu domova zdravlja u Nemačkoj direktno ili indirektno u rukama farmaceuta.

Između ostalog, zbog visoke profitne marže koju ostvaruju na lekovima protiv raka. Nekoliko nemačkih medija je dobilo interne cenovnike veletrgovaca lekova i pokazali su da farmaceuti zarađuju ogromne pare na lekovima protiv raka. Ovo je ogroman raskorak između iznosa koji je zdravstveno osiguranje plaćalo proizvođačima za određeni lek i cene po kojoj su ga kupovali od veletrgovaca.

Primera radi, za pakovanje jedne od najčešće korišćenih aktivnih supstanci protiv raka - bevacizumaba - zdravstveno osiguranje je farmaceutu platilo 1.109 evra, a on je mogao da ga kupi od veletrgovca za 360 evra. Drugim rečima, na svakom pakovanju farmaceut može da zaradi dodatnih 749 evra. Na drugom leku – trastuzumabu – zaradili su više od hiljadu evra.

Samo 300 farmaceuta u Nemačkoj meša ove lekove protiv raka.

Svaka vreća za infuziju se priprema posebno jer se doza izračunava na osnovu visine i težine pacijenta. Ovo mešanje traje nekoliko minuta, a farmaceut dobija paušal od 100 evra po infuziji od zdravstvenog osiguranja za pravljenje leka. Za razliku od gotovo svih drugih lekova, kada su lekovi protiv raka u pitanju, farmaceuti mogu slobodno da pregovaraju o cenama sa proizvođačima i prodavcima.

Problem je u tome što zdravstveno osiguranje često ne zna stvarne nabavne cene i plaćaju farmaceutima unapred dogovorenu cenu. Interni cenovnici su pokazali da sa samo pet najprodavanijih aktivnih supstanci koje se koriste za lečenje raka, zdravstvene osiguravajuće kuće mogu da uštede i do 500 miliona evra godišnje. Zato su recepti za lekove protiv raka veoma popularni među farmaceutima, ali do njih je teško doći.

U prošlosti je postojala praksa da su farmaceuti čak i podmićivali doktore raka da od njih dobiju recepte. Druga opcija za farmaceute bila je kupovina ili otvaranje domova zdravlja u kojima se, između ostalog, lečio i rak, ali je ta praksa zakonom zabranjena od 2012.

Međutim, farmaceuti su kreativno uspeli da zaobiđu zakonsku zabranu kupovinom akcija kompanija koje su tada kupile brojne domove zdravlja.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah želi da spreči ovakve poslovne modele u zdravstvenom sistemu koji su sve privlačniji investitorima.

"Ne želimo domove zdravlja kojima upravljaju investitori, a posebno ne da su ti investitori farmaceuti", rekao je Lauterbah.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading