VELIKI PROMAŠAJ ŠOLCOVE VLADE Usvojen rebalans budžeta Nemačke, drastične izmene
Foto: Alo/shutterstock

Dokument predviđa rezanje rashoda za tridesetak milijardi evra u poređenju sa tekućim budžetom, na 445,7 milijardi evra.

To markira zaokret od slobodnog kriznog trošenja u vremenu pandemije i energetske krize.

Ministar finansija Kristijan Lindner je početkom sedmice najavio vraćanje takozvane kočnice na javno zaduživanje, utemeljene u zakonu i suspendovane pod pandemijom.

Nacrt budžeta predviđa novo zaduživanje od 16,6 milijardi evra, što je unutar zakonskog limita.

Vlada je zadržala potrošnju za odbranu i pojedine druge sektore, ali je skresala sredstva iz domena socijalnog staranja i transporta, što je izazvalo oštre kritike sindikata i pojedinih udruženja.

Sindikati kritikuju

Savez nemačkih sindikata (DGB) je kao "kočnicu budućnosti" kritikovao predlog restriktivnog budžeta za 2024, a paljbu po rezovima su osule i neke druge organizacije.

"Srezan budžet je u suštini nepotreban, tendencionalno antisocijalan i štetan po privredu", rekao je član uprave DGB Štefan Kercel za agenciju dpa.

Vlada budžetskim rezovima šalje pogrešan signal i direktno hladi domaću tražnju i privredu, što je "kontraproduktivno pod sadašnjim okolnostima ekonomske neizvesnosti," dodao je Kercel.

DGB predlaže veću potrošnju i "masivna ulaganja" u transport, infrastrukturu i digitalizaciju, odnosno suprotno od štednje kakvu je najavilo ministarstvo finansija.

"Kina i SAD ulažu stotine milijardi u budućnost. Ako Nemačka ovde prikoči, izgubiće trku na dugu stazu", upozorio je Kercel.

"Kočnica javnog zaduživanja je kočnica budućnosti", ocenio je Kercel, uz primedbu da ona ne bi trebalo da bude prepreka "smislenim i neophodnim" investicijama.

Nacrt je pre usvajanja kritikovalo i nacionalno udruženje vozača ADAC, jer "neodbranjivo je da će ulaganje u putnu mrežu stagnirati uprkos povećanim nametima na kamionski prevoz."

Slično su reagovali biciklisti, žaleći se što će rezovi usporiti razvoj infrastrukture.

"Kako je moguće da Nemačka tako široko promaši klimatske ciljeve u saobraćaju, pa da opet precrta sredstva za biciklističku infrastrukturu", pitalo je udruženje biciklista ADFC.

Vlada je usvojila predlog budžeta potrošnje srezane sa 476,3 milijardi iz 2023. na 445,7 milijardi.

Ministarstvo finansija je početkom nedelje najavilo kraj krizne potrošnje i povratak budžetske discipline, odnosno reaktiviranje zakonom utemeljene kočnice javnog zaduživanja.

Prioriteti potrošnje će u narednim godinama biti odbrana, digitalizacija i zaštita klime, dok drugi portfelji, na primer socijalno staranje i transport, moraju da računaju na rezove.

Poslodavci podržavaju

Nacrt restriktivnog saveznog budžeta za 2024. našao se pod paljbom nemačkih sindikata, ali preduzeća ga podržavaju.

"Kurs konsolidacije je ispravan", rekao je predsednik krovne organizacije poslodavaca Rajner Dulger.

"Treba nam održiva finansijska politika i u takvom nastojanju podržavamo vladajuću koaliciju", rekao je, opisavši nacrt sa potrošnjom srezanom za više od 30 milijardi evra kao "dobar signal" u vreme neivesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

Predsednik poslodavaca je pozvao i na ograničenje doprinosa za socijalno osiguranje. "Potrebna nam je i kočnica troškova socijalnog osiguranja i jasne smernice za ograničavanje stope doprinosa na do 40 odsto", rekao je Dulger.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading