NOVI UDAR NA DŽEP PUŠAČA: Važna promena diže cenu, a evo šta je sa elektronskim cigaretama
Alo

Akciza na sve vrste cigareta biće povećana danas, što znači da će cigarete po paklici poskupeti.

Građane Srbije od danas (1. jula) očekuje poskupljenje cigareta i tečnosti za punjenje e-cigareta, zbog akciznog kalendara kojim je predviđeno da cigarete poskupljuju dva puta godišnje.

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine.

Odnosno, za oko 1,5 dinara po paklici.

Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena, a na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači povećavaju cenu cigareta po paklici za oko 10 dinara.

Ovo povećanje cena je iz razloga kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. predviđeno je da se uvećavaju i akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta, pa se od jula očekuje i njihovo poskupljenje, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading