PRAVO VREME ZA KUPOVINU Nabavite ogrev jeftinije, evo kolike su cene
Alo/Shutterstock

Cene uglja, drveta, peleta i briketa prošle godine su varirale i od februara do decembra promenile su se nekoliko puta.

Tako je u oktobru pelet na pojedinim mestima dostigao rekordnu cifru od 400 evra po toni, a od avgusta do novembra bilo ga je i manje u ponudi na našem tržištu.

Vlada Srbije zbog toga je donela uredbu, koja je bila an snazi zaključno sa januarom, o ograničenju cene tog ogreva na 320 evra sa PDV-om, kao i zabranu izvoza. U novembru je došlo do značajnog pada tražnje i gomilanja peleta i kod proizvođača i na stovarištima.

U stovarištima u glavnom gradu, cene peleta kreću se od 32.000 do 36.000 dinara po toni. Dok su potrošači uoči protekle grejne sezone bili prinuđeni da za nabavku uglja izdvajaju i do 26.000 dinara po toni, sada se ugalj "stanari" u komadu može kupiti za 15.480 dinara po toni, dok se taj ogrev na nekim mestima može naći i po ceni od čak 10.000 dinara po toni.Kubik drva trenutno se kreće oko 9.000 dinara na većini stovarišta, u zavisnosti od vrste drveta.

Sa druge strane, znatno povoljnije - drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma" po ceni od 5.269 dinara po kubiku. Stručnjaci savetuju da je za kupovinu ogreva, a posebno drva, kraj proleća i početak leta najbolje vreme, a pored cene - razlog je i što drvetu treba nekoliko meseci da se prosuši i da dostigne nivo vlažnosti koji se smatra optimalnim za sagovaranje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading