GRČKA, HRVATSKA, CRNA GORA Stvari koje morate da znate pre nego što krenete na more
Foto: Alo/RINA

Već godinama u nazad veliki broj naših turista na more ide kod komšija. Mnogi ove destinacije biraju jer su blizu, i do njih može da se dođe brzo i sopstvenim vozilom. Međutim, kada na put krenete u samostalnoj režiji, ne smete zaboraviti uslove za ulazak u te zemlje kako vas odmor ne bi koštao više nego što ste predvideli, piše Blic.

Letovanje u Grčkoj: Putarina, Zeleni karton, cene goriva

Zeleni karton

Za ulazak u Grčku nije potreban zeleni karton, jer za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja. Međutim ako do svog odredišta krenete preko Makedonije tu je situacija malo drugačija. Za ulazak u Makedoniju neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton. Cena je oko 2.000 dinara a iznos varira u osiguravajućim kućama zbog njihove provizije koja se posebno plaća.

U slučaju da vam se dogodi da na samom graničnom prelazu shvatite da ste zaboravili da ponesete ili kupite dokument, možete ga kupiti na graničnom prelazu Preševo. Možete kupiti na ulasku u Severnu Makedoniju po ceni od 50 evra i sa rokom važenja od 15 dana.

Putarina

Koliko će vas koštati putarina do Grčke zavisi do kog mesta ste se uputili. Ako putujete preko Makedonije, pripremite se na 5 naplatnih rampi, dok su kroz Bugarsku neophodne vinjete. Prema našoj računici, od Beograda do Tasosa u jednom pravcu je potrebno 3.600 dinara, do Krfa 3.900, a do Atine 6.500 dinara.

Naplatnih rampi kroz Grčku ima više i putarine se razlikuju u zavisnosti od destinacije u koju se ide. Koliko ćete na kraju za ovo morati da izdvojite zavisi i od toga da li se odlučite da putujete preko Bugarske i Makedonije. Ovde možeti videti detaljan cenovnik o putarinama do Grčke.

Cena goriva

Litar benzina 95 na benzinskim pumpama u Grčkoj košta 1.86 evra. Bezolovni benzin 100 oktana, košta 2.048 evra po litru.

Dizel košta od 1.558 evra po litru, dok se autogas prodaje po ceni od 0,835 evra po jednom litru.

Koliko će vas koštati put, zavisi do kog mesta ste se uputili. Udaljenost od Beograda do Halkidikija autom iznosi 699 km, i potrebno je oko 7 sati i 30 minuta vožnje.

Osiguranje

Na ulasku u Grčku niko vam neće tražiti da pokažete polisu zdravstvenog osiguranja. Međutim, tokom vašeg odmora i boravka u Grčkoj spasiće vas od mogućih troškova ukoliko budete imali bilo kakve zdravstvene probleme.

Najjeftinija polisa osiguranja za 10 dana boravka u Grčkoj kreće se od 1.100 dinara po osobi na iznos od 12.000 evra. Cene se kreću na više u zavisnosti od osiguravajuće kuće kao i od vašeg izbora šta želite da ono obuhvati. Tamo gde su one niže znači da je manja osigurana suma novca, a samim tim i medicinske usluge koje možete dobiti.

Internet i roming

Početkom ove godine pokrenut je postupak ukidanja rominga za zemlje Zapadnog Balkana u EU, pa samim tim u Grčkoj. Inicijativu da se roming za građane Srbije u Grčkoj pokrenuta je još 2022. godine, i teleoperateri u Srbiji su tada reagovali smanjivši svoje tarife za Grčku. Ta smanjenja su i dalje na snazi, a koliko tačno ona iznose potrebno je da proverite sa svojim operaterom.

Što se tiče, interneta. Sim kartice koje služe isključivo za internet u Grčkoj koštaju od 5 do 50 evra, u zavisnosti od operatera kao i u zavisnosti od količine interneta koja vam je potrebna. Za 5 evra možete dobiti gigabajt interneta, dok za 50 evra dobijate 20.

Parking

Što se parkinga tiče, ako u sklopu smeštaja nemate parking, u najpopularnijim letovalištima srpskih turista postoji veliki broj parkinga koji su mahom besplatni. Kako su besplatni parkinzi veliki deo sezone dupke puni, opcija su i javni parkinzi koji se plaćaju.

Ovi parkinzi se plaćaju jednom dnevno i koštaju oko 6 evra. Što se tiče velikih gradova u njima imate javne garaže. Na primer u Solunu, sat vremena košta oko 4 evra, a svaki sledeći sat košta 50 centi.

Letovanje u Crnoj Gori: Putarina, osiguranje, cene goriva

Putarina

Našim turistima za ulazak u Crnu Goru nije potreban Zeleni karton. Međutim, putarina je neizbežna, a od 1. aprila u Srbiji je na snazi nov cenovnik putnih taksi koje su veće za 14 odsto. Deonicom Auto put Miloš Veliki posle poskupljenja putarina košta 490 dinara, a ona vozila koja poseduju TAG uređaje za elektronsku naplatu, na toj relaciji će plaćati 465 dinara.

Putarina do Crne Gore naplaćuje na dve deonice, i to auto-puta Sitnica - Herceg Novi i Bar - Podgorica. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 evra, dok putnička vozila putarinu na deonici Meljine – Trebinje plaćaju 3 evra.

Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje "najcrnju" saobraćajnu tačku u ovoj državi - kanjon Morače. Cena putarine na ovoj deonici je 3,5 evra za automobile

Cena goriva

Cena goriva u Crnoj Gori menja promenljiva je kao i kod nas. Prema poslednjim informacijama sa sajta Global Petrol Prices, cena dizela po litri 1,34 evra, dok je cena benzina znatno veća i iznosi 1,50 evra.

Udaljenost Beograd Budva autom iznosi 532 km, i potrebno je oko 8 sati i 30 minuta vožnje. Prema crnogorskim cenama goriva sa automobilom prosečne potrošnje od 7 litara, to bi koštalo 6.590 dinara.

Osiguranje

Putno osiguranje može vam znatno uštedeti novac u kućnom budžetu ukoliko vam na odmoru zatreba zdravstvena usluga. Polisa za 10 dana boravka u Crnoj Gori kreće se od 1.100 dinara na limit od 12.000 evra.

Treba imati u vidu da vam ovo osiguranje ne pokriva pregled i bolničko lečenje lečenje usled kovid simptoma.

Internet i roming

Od polovine 2021. godine roming tarife se ne obračunavaju među zemljama Zapadnog Balkana, pa ni u Crnoj Gori. Praktično, svi pozivi i poruke se na plaćuju po istim tarifama kao i u Srbiji.

Sa druge strane, internet koji možete da koristite u Crnoj Gori je ograničen,te je najbolje kontaktirati operatera, ili pogledati na njihovom sajtu kako biste znali tačno koliko interneta imate. Takođe, uvek imate opciju da po dolasku kupite neku internet karticu kod crnogorskih operatera koja koštaju oko 10 evra, i sa njima imate veliku količinu podataka za trošenje.

Parking

Što se tiče parkinga u Crnoj Gori, u svim gradovima u Crnoj Gori postoje opšta i posebna parkirališta. Opšta se odnose na parking na ulicama gradova, i koji je podeljen u zone (uglavnom crvenu, žutu i plavu), dok se za posebna parkirališta plaća parking na ulazu. Sat na opštim parkiralištima vas može koštati do 0,6 evra, dok za svako posebno parkiralište važi drugačija cena.

Letovanje u Hrvatskoj: Putarina, osiguranje, cene goriva

Putarina

Za ulazak u Hrvatsku našim turistima nije potreban Zeleni karton, osim za upravljanje vozilom sa HR registracijom, iznajmljena vozila renta car i slično.

Na putu do mora u Hrvatskoj najpre treba platiti putarinu u Šidu od 479 dinara, a na drugim naplatnim mestima na hrvatskim auto-putevima putarina je ukupno oko 25-30 evra. Oni koji idu na hrvatsko more tako često koriste put preko Banja Luke i BIH i tu ih putarina izađe oko desetak evra ukupno.

Cena goriva

Na hrvatskim pumpama cena benzina košta 1,38 evra po litru (10,40 kuna), dok je cena osnovnog dizela 1,28 evra (9,64 kune), dok će se plavi dizel u naredne dve nedelje prodavati po ceni od 0,78 evra po litru (5,88 kuna).

Od Beograda do Splita udaljenost je 798 kilometra. Ukoliko biste celu razdaljinu prešli sa gorivom po hrvatskim cenama, put u jednom pravcu koštao bi oko 8.900 dinara.

Osiguranje

Polisa osiguranja za boravak od 10 dana na moru u Hrvatskoj kreće se od 1.100 dinara. To je najjeftinija polisa koja ne pokriva lečenje kovida i cena iznosa je po osobi na osigurani limit od 12.000 evra.

Pored osnovnih pokrića kao što su troškovi lečenja, hospitalizacije i operacije, mogu se izabrati i paketi koji pokrivaju osiguranje prtljaga, pomoć na putu za motorna vozila, prevremeni prekid aranžmana, kao i mnoge druge neželjene situacije tokom puta.

Internet i roming

Kao što je već rečeno, ove godine je pokrenuta inicijativa da se ukine roming za građane Zapadnog Balikana, a dok ta odluka ne stupi na snagu u Hrvatskoj se računa redovna romuing tarifa. Kako bi izbegli velike račune za mobilne telefone, najbolja opcija je da kupite neku od internet kartica u ponudi u Hrvatskoj koje koštaju između 10 i 15 evra i omogućavaju vam surfovanje internetom u određenom vremenskom periodu (jedan dan, sedam dana...)

Parking

Što se tiče parkinga u hrvatskim letovalištima, on je pored garaža i posebnih parkirališta moguć i na ulicama koje su podeljene u zone. Potrebno je istaći da su cene u Hrvatskoj, a pogotovo u Dubrovniku, veće od cena u Crnoj Gori.

Tako na primer, sat vremena u Rijeci se kreće od 0,5 evra po satu do punog evra po satu, dok je na primer u Dubrovniku, sat vremena najmanje 0,7 evra po satu, pa do oko 1,5 evra po satu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading