VELIKI DIL MOSKVE I ANKARE Sankcije Zapada padaju u vodu, trgovina cveta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Trgovina Moskve i Ankare je nastavila da raste, pri čemu je obim robe koju je Rusija izvezla u aprilu iznosio 4,17 milijardi dolara, pokazuju zvanični podaci, piše.

Prema Turskom institutu za statistiku, Rusija je bila vodeći snabdevač Turske, čineći skoro 15 odsto ukupnog uvoza zemlje. Slede Kina, Nemačka, Italija i SAD, sa kombinovanim udelom turskog uvoza iz ovih zemalja koji je u aprilu dostigao 44 odsto.

Izveštaj, takođe, pokazuje da je Turska u prva četiri meseca ove godine uvezla rusku robu u vrednosti od 17,2 milijardi dolara.

Moskva i Ankara imaju za cilj da prodube ekonomsku saradnju i prošire bilateralnu trgovinu. U aprilu su se ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan složili da podstaknu međusobna ulaganja i pomognu ruskim i turskim preduzećima da uđu na tržišta jedni drugih.

Prema Putinovim rečima, trgovinski promet između dve zemlje u 2022. godini premašio je 62 milijarde dolara.

Prošle godine Turska i Rusija potpisale su memorandum o ekonomskoj saradnji koji predviđa da bilateralna razmena dostigne 100 milijardi dolara godišnje. Dve zemlje su se složile i da uvedu rusku rublju kao valutu za obračun u bilateralnoj trgovini, uključujući plaćanje za isporuku ruskog prirodnog gasa.

Podaci pokazuju da je prošlog leta Turska postala jedan od pet najvećih izvoznika u Rusiju, dok je 2021. bila na 11. mestu ispred SAD, Francuske, Japana, Poljske i Italije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading