NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA OD JULA
Foto: Alo/Foto: Alo!

Razlog za to je akcizni kalendar, koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara i to sve do 2025. godine, piše "Blic".

Uz akcizu se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što znači da će ljubitelji duvanskog dima nakon julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, izdvajati od 320 do čak 610 dinara po paklici. Od tog novca u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Sve u svemu, Srbija se sve brže, bar što se cene cigareta tiče, približava standardima EU. Ipak, za naše prilike u nekim državama, poput Irske, gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftiniji i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra, pa je jasno da je akcizni kalendar Srbije uglavnom kreiran po njihovom modelu.

Sve je izvesnije da će u narednih godinu i po dana pušači sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekivati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Inače, "duvandžije" ne uvećavaju svakog januara i jula automatski cene, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading