BRITANIJA ULAZI U RECESIJU? Ministar finansija: To nije problem ako je potrebno da se pobedi inflacija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministar finansija Velike Britanije Džeremi Hant izjavio je da mu nije problem da Britanija padne u recesiju ako je to potrebno da se pobedi inflacija.

On je to izjavio nekoliko dana nakon što je Međunarodni monetarni fond saopštio da će Britanija "izbeći metak".

Ministar je rekao da će podržati Banku Engleske u daljem podizanju kamatnih stopa jer smatra da je "jedini put ka održivom rastu" spuštanje visokih cena koje stoje iza krize troškova života.

Banka je povećavala kamatne stope kao način da se uhvati u koštac sa inflacijom, ali tržišta predviđaju da bi ove godine kamatne stope mogle porasti i do 5,5 procenata sa 4,5 procenata na kojima trenutno stoje.

Iako je pala sa 10,1 odsto, inflacija ostaje tvrdoglavo visoka na 8,7 posto, sa baznom inflacijom (koja ne uključuje cene hrane i energenata) na najvišem nivou od 1992. godine, dok hrana ostaje alarmantno skupa.

Hant je za "Skaj njuz" rekao da je davanje prioriteta merama za usporavanje rasta cena neophodno čak i ako povećanje kamatnih stopa nanese štetu britanskom bruto domaćem proizvodu koji je merilo veličine ekonomije.

Na pitanje da li podržava akcije Banke čak i ako bi to moglo da izazove recesiju, Hant je rekao: "Da, jer je na kraju inflacija izvor nestabilnosti. Ako želimo da imamo prosperitet, da razvijamo ekonomiju, da smanjimo rizik od recesije, moramo da podržimo Banku Engleske u teškim odlukama koje ona donosi".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading