AMERIKA IZBEGLA BANKROT
Foto: Printscreen

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnose na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu, prenosi Rojters.

Međutim, dogovor je najavljen bez ikakvog slavlja, u terminima koji su odražavali gorak ton pregovora i težak put koji mora da prođe kroz Kongres pre nego što SAD ponestane novca za plaćanje dugova početkom juna.

"Upravo sam malo pre razgovarao sa predsednikom. Nakon što je gubio vreme i mesecima odbijao da pregovara, došli smo do načelnog dogovora koji je dostojan američkog naroda“, napisao je Makarti na Tviteru.

Bajden je u izjavi sporazum nazvao "važnim korakom napred".

"Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobijaju svi ono što žele. To je odgovornost vlasti", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, sporazum je dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalni razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.

"Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum", istakao je Bajden.

Dogovor je postignut posle devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading