DRASTIČAN PAD CENA! Detaljan cenovnik, sada je pravo vreme za kupovinu ogreva!
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovo polovina domaćinstava, a na stovarištima radno kao pred grejnu sezonu. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.

- Nedavno, posle 1. maja, počelo je i interesovanje za ogrevno drvo. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina, pa je narod počeo ranije da kupuje. Samim tim, jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor - rekao je za RTS vlasnik jednog beogradskog stovarišta.

Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjeftiniji u prodaji na kamionu - 7.500 dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

Znatno povoljnije, drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma". Cena kubika je 5.200 dinara.

- Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna i na kojima prodaja ide nešto slabije sada nude određene akcije, pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara - kaže za RTS Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušena, cena je povoljnija, a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.

- Mislim da su maj mesec i negde još prva polovina juna pravo vreme za to, iz prostog razloga, zato što će sigurno, kako se primiče grejna sezona, cene ići naviše - napominje Glavonjić.

U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading