SRBIJA POSTALA ISTINSKI LIDER U REGIONU! Ulaganja u filmsku industriju 119 puta veća nego 2012. godine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da je kinematografija jedna od grana koja se razvija u Srbiji i koja je na visokom nivou govori činjenica da su ulaganja danas čak za 119 puta veća nego 2012. godine.

Naime, ova oblast stvaralaštva trenutno je na nivou o kakvom smo pre desetak godina mogli zaista samo da sanjamo, a Srbija je postala istinski regionalni lider.

Filmski centar Srbije svake godine održi 28 konkursa, na kojim se podrži stotine projekata, kao i kroz program podsticaja kroz koji je gotovo 300 domaćih i stranih filmova, serija i reklama, dobilo povraćaj od 25-30 odsto na uloženu investiciju.

Filmski centar Srbije je u poslednjih šest godina kroz program podsticaja privukao više od 200 miliona evra domaćih i stranih privatnih investicija u našu zemlju, što znači da se na svaki evro uložen kroz programe FCS, u privredu Srbije slike 4,5 evra investicija.

Od 2019. godine, broj zaposlenih u ovoj oblasti porastao je za čak 39 odsto, a iste godine je uveden i poseban konkurs za podršku debitantskim igranim filmovima što ranije nikada nije postojalo.

Samo u 2022. godini, FCS je podržao 18 igranih celovečernjih filmova, a za proteklih 10 godina digitalizovano je ukupno 28 bioskopskih sala širom Srbije, pišu Novosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading