FINANSIJE U NEKOLIKO TAČAKA Lideri G7 objavili konkretne mere za sprečanje ekonomske krize
Foto: AP/Tanjug/Ap

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 saopštili su u nekoliko tačaka šta konkretno planiraju da urade, dodaje japanska agencija Kjodo.

"Spremni smo da preduzmemo konkretne mere kako bismo osigurali finansijsku stabilnost, kao i da postojeći finansijski sistem ostane jak. Plan nam je da pokrenemo korisne partnerske inicijative za lance snabdevanja do kraja godine. Obavezujemo se i na bezrezervnu podršku Ukrajini, ali i da pružimo pomoć njenim susednim zemljama. Sprečićemo Rusiju da izbegava sankcije, ojačaćemo nadzor transakcija Moskve i ostalih zemalja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je globalna ekonomija "pokazala otpor brojnim udarcima, uključujući pandemiji kovida, ruskom napadu na Ukrajinu i inflacijom".

"Moramo da ostanemo na oprezu, da budemo agilni i fleksibilni u makroekonomskoj politici usled povećane nesigurnosti oko globalnog ekonomskog stanja", dodali su finansijski lideri.

U saopštenju nije bilo reči o američkoj dužničkoj krizi, koja je pogodila svetska tržišta, u vreme kada su troškovi pozajmljivanja porasli zbog agresivnog monetarnog pooštravanja od SAD i Evropske centralne banke, dodaje Rojters.

"Jasno, problem u najvećoj svetskoj ekonomiji uticao bi negativno na sve", rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Melpas za Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading