VAŽNA VEST IZ PORESKE UPRAVE Pomera se krajnji rok za izmirivanje obaveza
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza

U saopštenju Poreske uprave navodi se da se rok za ove obaveze pomera na 3. maj. 

Poreska uprava je ranije objavila kalandar poreskih plaćanja za maj. 

Prvi porez za plaćanje na red stiže već 3. maja, a u pitanju je podnošenje poreske prijave i plaćanje obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava

Dva dana kasnije, 5. maja, rok je za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na Obrascu OZU - Obaveštenje o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa.

Zaključno a istim danom moraju da se dostave i izveštaji o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava. Izveštaj se dostavlja na Obrascu IOSI - Izveštaj o izvršavanju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Novi rok ja 10. maj, kada se podnose poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP-PPNO - Poreska prijava poreza na premije neživotnih osiguranja.

stog dana rok je za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost.

Sredinom meseca, 15. maja, plaćaju se akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Takođe se podnosi poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na Obrascu PP GPDG - Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana.

I za plaćanje doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, plaćanje doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2023. godine i plaćanje doprinosa za poljoprivrednike za drugi kvartal 2023. godine, rok je takođe 15. maj. 

Poslednjeg dana u mesecu, 31. maja, rok je za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za april 2023. godine, kao i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading