FALE HILJADE RADNIKA Plata je oko 100.000, evo kako da se prijavite
Pexels

PROCEDURA ZA POSLODAVCA


Manjak radnika u Grčkoj trenutno iznosi više od 100.000. Ono što se za sada zna je procedura - šta treba da uradi poslodavac u Grčkoj ako želi da zaposli radnike iz Srbije

Poslodavac treba da podnese online zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil, u kojem navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljana zemalja van EU, sektor (da li je građevina, ugostiteljstvo, turizam, poljoprivreda itd) i period zaposlenja. Uz zahtev se prilažu i neka prateća dokumenta (zakon je prilično dug pa nisam imala vremena baš svaku stavku da izvlačim).

 Akt o odobrenju zapošljavanja, poslodavcu se šalje elektronskom poštom, zajedno sa ugovorom o radu koji potpisuje poslodavac i nadležnom grčkom konzularnom organu. Ako su u pitanju radnici iz Srbije, šalje se na mail konzulatu u Beogradu.

Nadležni grčki konzulat zatim poziva zainteresovane državljane Srbije, za koje je izdat akt o odobrenju, da uđu u Grčku radi zaposlenja. Zainteresovani se moraju lično javiti u konzulat radi potpisivanja odgovarajućeg ugovora o radu i izdavanja nacionalne ulazne radne vize.

OSTALE INFORMACIJE

Utvrđen je maksimalni broj boravišnih dozvola za državljane zemalja izvan EU za rad u Grčkoj za 2023. i 2024. godinu – 167.925 dozvola.

Od 167.925 radnih mesta, očekuje se popunjenost 20.000 kroz bilateralne sporazume koje je Grčka potpisala sa Egiptom i Bangladešom. Radnici iz ovih zemalja radiće u sektoru poljoprivrede i ribarstva. Ipak oni će pokriti samo neke praznine, ali neće rešiti problem.

Za radnike van EU važi isti okvir koji reguliše radne odnose grčkih/evropskih radnika (plata, minimalna zarada, radno vreme, zdravstvena zaštita, itd.).
Pored toga, poslodavci sezonskim radnicima moraju obezbediti smeštaj za njihov boravak (a nedostatak smeštaja i visoke cene smeštaja su upravo jedan od centralnih problema zašto Grci odbijaju ove poslove).

Još jedan razlog zašto Grčka ove godine traži toliko radnika iz zemalja van EU je taj što Grci i drugi radnici iz Evropske unije ne žele da rade u Grčkoj i odlaze da rade u druge zemlje EU jer im je u Španiji plata 1.600 EUR za 5 dana rada u nedelji, 8h dnevno i to se striktno poštuje. Dok će u Grčkoj dobiti 900 - 1.000 EUR, za 14 sati rada dnevno i 30 dana u mesecu!

 

FALE HILJADE RADNIKA Plata je oko 100.000, evo kako da se prijavite

Foto: printscreen/facebook

 

 

Prošle godine najviše je nedostajalo čistačica (7.360), konobara (5.164), pomoćnika konobara (3.883) i recepcionera (3.460). Slede barmeni (2.729), perači sudova (2.866) i tehnička podrška (2.054). Specijalnost sa najvećim procentualnim manjkom u odnosu na predviđena mesta bila je somelier (361), a zatim slede izvršni direktor za odnose sa gostima (1.083), pomoćnik baštovana (489) i pomoćni recepcioner (1.393).

Kritu kao najvećem ostrvu potrebno je najviše radnika.

Ono što se trenutno ne zna je kako to izgleda u praksi i koliko dugo će se čekati na odgovor.

Mada već pišu da će se sve brzo rešavati jer nema vremena za čekanje. April je, a na Kritu je sezona već počela. 

Koga zanimaju dodatne informacije uvek može pitati u grčkom konzulatu u Beogradu.


Posao u Grčkoj možete potražiti na sajtovima:

https://jobs.gtp.gr/?v=2a4b9e2e4254
https://www.skywalker.gr/
https://bit.ly/414qzXQ
https://bit.ly/3Kq4n3J

Ovo su neke od FB grupa za posao u Grčkoj:

https://www.facebook.com/groups/925426714650422/
https://www.facebook.com/groups/jobfind.thassos/
https://www.facebook.com/groups/ageliesergasias/
 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading