MNOGI NE ZNAJU, A VAŽNO JE Radnici koji idu u penziju imaju pravo na otpremninu, poslodavac mora da je isplati i u ovom slučaju
Foto: Youtube/Printscreen

Pravo na isplatu otpremnine stiče se na osnovu Zakona o radu pri odlasku zaposlenog u penziju i u slučaju proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom.

Ukoliko ugovorom o radu ili aktom poslodavca nije određena visina otpremnine, primeniće se pravilo propisano zakonom, što znači da otpremnina treba da bude u visini najmanje dve prosečne zarade.

Otpremnina se isplaćuje i kod prestanka radnog odnosa zaposlenog ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, to jest u slučaju proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom.

Poslednji objavljen podatak Republičkog zavoda za statistiku o prosečnim primanjima odnosi se na januar 2023. godine.

Tada je prosečna neto zarada iznosila 82.769 dinara, odnosno 114.228 dinara bruto.

Dakle, minimalna visina otpremnine u 2023. godini trebalo bi da iznosi 228.456 dinara bruto.

Što se tiče maksimalnog iznosa otpremnine, on nije propisan zakonom.

Kod isplate otpremnine za slučaj odlaska u penziju zakon koristi sintagmu da je poslodavac dužan da je plati "pri odlasku u penziju" zaposlenog, a kad je u pitanju otpremnina zaposlenom koji je tehnološki višak, zakon je precizniji jer  je poslodavac dužan da "pre otkaza ugovora o radu" isplati otpremninu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading