GRAĐANI, PAŽNJA Ova novčanica se najčešće falsifikuje, evo kako da prepoznate "lažnjak"
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Među falsifikovanim novčanicama najviše je bilo dinara. Kako je objavila Narodna banka Srbije, falsifikovano je 514 komada domaće valute, a preovlađivala je novčanica apoena od 2.000 dinara, koja je činila 65,3 odsto dinarskih falsifikata. Što se tiče stranih valuta, pronađeno je 321 komada falsifikovanih evra i 222 dolara. 

Kada je reč o vrednosti falsifikovanih novčanica koja je iznosila 10,6 miliona dinara, preovlađuje udeo novčanica evra sa vrednošću od 7,3 miliona preračunato u dinare, na drugom mestu su američki dolari u iznosu od 2,3 miliona dinara, dok je vrednost falsifikovanih domaćih novčanica bila nešto veća od 890.000 dinara.

Podsetimo, Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja u Narodnoj banci Srbije, ispričao je ranije za televiziju Prva da se najčešće falsifikuju novčanice od 100 evra što se tiče strane valute. Pokazao je na koje detalje na njoj treba da obratimo pažnju kako ne bi falsifikat završio u našim rukama.

"U levom uglu, koji nije obojen, imate vodeni žig na kom je motiv isti kao glavni motiv i on je mnogo jasniji i čitljiviji nego na falsifikatima. Na originalnoj novčanici se vidi i zaštitna nit. Jagodicama prstiju treba da pređete preko glavnog motiva i osetićete hrapavost. Kod falsifikovane novčanice toga nema", kazao je ranije Jeremić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading