Mali: Digitalizacijom unapređujemo rad carine, biće impresivno
Foto: Printscreen/Hepi

Zajedno su razgovarali o unapređenju rada Uprave carina i o njenoj digitalizaciji, kao i o jačanju kadrovskih kapaciteta. Sastanku je prisustvovao direktor Uprave carina Branko Radujko.

Potpredsednik Vlade Siniša Mali je rekao da je digitalizacija carine inicirana pre nekoliko godina i da je već urađeno mnogo, ali i da može da se uradi mnogo više, te da će na taj način biti unapređen njen rad. Dodao je da će reforma carine biti impresivna i da će Srbija biti primer drugim zemljama. On je rekao da su već završeni projekti uvođenja e-faktura i e-fiskalizacije, kao i da će digitalizacijom carine u tom smislu biti zaokružen jedan važan proces u privredi.

Mali je istakao i da su u pripremi novi sporazumi o slobodnoj trgovini koji će omogućiti da privredni rast u Srbiji bude još veći. Dodao je i da se grade nove fabrike, novi auto-putevi, što sve doprinosi privrednom rastu i atraktivnosti zemlje za ulaganje.

Napomenuo je i da je zabeležen rekordni nivo stranih direktnih investicija (SDI) od čak 4,4 milijarde evra u 2022. godini, te da je i u prva tri meseca ove godine veći priliv SDI nego u istom periodu prošle godine.

Kunio Mikurija je rekao da "granice dele, a carine povezuju“, te da je važno da se sprovede digitalizacija carine, kao i da se u tom smislu implementiraju međunarodni standardi. Mikurija je naveo i da je ključno ulaganje u kadrove, kako bi oni bili motivisani, osposobljeni, i kako bi što efikasnije radili svoj posao.

On je podržao inicijativu "Otvoreni Balkan" koja podrazumeva brži i lakši protokol roba, ljudi i usluga. Rekao je i da je Srbija regionalni lider u ekonomiji, i da se nada da može da se utiče i na druge zemlje u regionu da ojačaju svoje ekonomije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading