CRNE PROGNOZE On je predvideo finansijsku krizu iz 2008. sada upozorava na novu globalnu katastrofu
Foto: Shutterstock

Upozorio je da je bankarski sistem na putu ka dodatnim previranjima posle spasavanja Banke Silicijumske doline i Kredi Svisa.

Radžan, koji je takođe bio guverner Rezervne banke Indije, rekao je da je decenija jeftinog novca i poplava likvidnosti iz centralnih banaka stvorila "zavisnost" i krhkost unutar finansijskog sistema, dok istovremeno "odlučujući faktori pooštravaju politiku".

- Nadam se najboljem, ali očekujem da bi se moglo desiti još toga, delom zato što je nešto od onoga što smo videli neočekivano, rekao je Radžan.

- Postoji zabrinutost da je jeftin i lako dostupan novac i visoka likvidnost tokom dugog perioda stvaraju perverzne podsticaje i perverzne strukture koje postaju krhke kada sve preokrenete, dodao je.

Njegovi komentari su u skladu sa upozorenjima da problemi u SVB-u i Kredi Svisu ukazuju na dublje probleme u finansijskom sistemu.

Dok je bio glavni ekonomista MMF-a 2005. godine, Radžan je izdao pronicljivo upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne finansijske krize, što je navelo bivšeg američkog ministra finansija Larija Samersa da ga nazove "ekscentrikom".

Danas je Radžan profesor na poslovnoj školi But Univerziteta u Čikagu i dobio je priznanja za upravljanje indijskom ekonomijom dok je bio na čelu centralne banke od 2013. do 2016. godine.

Akcije banaka su pale nakon krize u Banci Silicijumske doline i Kredi Svis, ali su centralne banke nastavile da pooštravaju politiku za obuzdavanje inflacije. Radžan je rekao da nacionalne banke brzo menjaju ultrablagi stav koji su zauzele u deceniji nakon finansijske krize.

- Taj osećaj da su efekti prelivanja monetarne politike ogromni i da se njima bavi obična supervizija jednostavno nam je izbegao iz uma ​​poslednjih godina, rekao je Radžan, dodajući da su komercijalne banke ranjive na stezanje kaiša nakon što su centralne banke "preopteretile sistem likvidnošću".

- Sistem smo učinili zavisnim jer smo ga preplavili likvidnom imovinom sa niskim prinosom, a banke nisu znale šta da rade sa tim. Morale su da pronađu načine da zarade na njemu, a to ih čini ranjivim na povlačenje likvidnosti", zaključuje Radžan.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading