ŠOLC HITNO REAGOVAO! Nemačka banka pred kolapsom!
Foto: AP/Louise Delmotte (STF)

Banka je izgubila tri milijarde dolara svoje vrednosti i cena njenih deonica je pala na 8,13 dolara. Zbog potresa u finansijskom sektoru morao je da reaguje i nemački kancelar Olaf Šolc.

Niko ne rizikuje

Strah od domino efekta i bankrota Dojče bank je sve veći, prenosi Gardijan, naročito nakon kolapsa tri američke banke pre dve nedelje i hitne intervencije u Švajcarskoj. Tada je najveća banka u zemlji USB bila prinuđena da kupi Kredi suis, drugu najveću baku u državi, i spase svog konkurenta od propasti. Indeks banaka Euro Stoxx pao je za 4,6 odsto, a indeks banaka Velike Britanije izgubio je 3,7 odsto na berzi. Pad vrednosti akcija zebeležile su i nemačka Komercbank i francuska Sosijete ženeral - od devet, odnosno sedam odsto.

- Svi su oprezni i niko ne želi da rizikuje u ovakvom okruženju. Situacija je nestabilna i prerano je govoriti da će se stvari smiriti - kazao je za Rojters Jan fon Gerih, glavni analitičar Nordee.

Klijenti i investitori po pravilu reaguju na osnovu glasina zbog čega i banke koje imaju dobre pokazatelje mogu da se nađu u velikim problemima. I Banka Silicijumske doline u Sjedinjenim Državama i Kredi suis nisu imale problema sa likvidnošću, ali su pale zbog panike investitora i deponenata.

Specifičnost ove bankarske krize je i u tome što najveću paniku stvaraju veliki deponenti čiji iznosi na računima premašuju najviše iznose osigurane štednje i na to reaguju investitori u obveznice i deonice banaka.

Turbulentna nedelja

Pad vrednosti deonica je usledio na kraju turbulentne nedelje i uprkos pokušajima nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednice Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard da uvere ulagače i javnost da je bankarski sistem stabilan.

- Bankarski sektor u Evropi otporan je jer ima snažnu poziciju kapitala i likvidnosti. Na sve njih primenili smo regulatorne reforme dogovorene na međunarodnom nivou nakon globalne finansijske krize. Potpuno smo opremljeni za pružanje likvidnosti finansijskom sektoru u evrozoni ako je potrebno - kazala je Lagardova.

Šolc uveren da nema razloga za brigu

Nemački kancelar Olaf Šolc oglasio se kako bi umirio javnost koja je zabrinuta zbog dešavanja na tržištu:

- Dojče bank je fundamentalno modernizovala i reorganizovala svoj poslovni model i veoma je profitabilna banka. Nema razloga da budete zabrinuti zbog bilo čega - rekao je Šolc.

Međutim, američki predsednik Džo Bajden je pre nedavne propasti tri američke banke takođe poručio da nema razloga za brigu. Kasnije se ispostavilo da su bankrotirale, a federalne vlasti nisu dale garancije za uloge građana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading