NOVI PLAN EK ZA DIZELAŠE I BENZINCE Nemačko ministarstvo iznenadilo u poslednjem trenutku
Foto: Shutterstock

Evropska komisija predstavila je danas nacrt plana kojim se dozvoljava prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade samo na e-goriva, koja ne emituju ugljen-dioksid, u nastojanju da reši spor sa Nemačkom oko ukidanja automobila sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. u EU.

U nacrtu predloga, u koji je Rojters imao uvid, predloženo je uvošenje nove kategorije vozila u EU za automobile koji se pokreću samo gorivima bez otiska ugljenika, što uključuje ''sistem za podsticanje dopunjavanja goriva'', koji bi sprečio pokretanje automobila ukoliko bi u se u rezervoaru našlo gorivo koje sadrži ugljenik.

Predlog bi mogao ponuditi proizvođačima automobila da nastave sa prodajom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i nakon 2035. godine, kada je predviđeno da zakon EU zabrani prodaju novih automobila koji emituju CO2.

Međutim, nemačko ministarstvo saobraćaja iznenadilo je druge zemlje ovog meseca ulažući prigovore na zakon u poslednjem trenutku, nekoliko dana pre konačnog glasanja kojim bi on stupio na snagu, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading