SRBIJA IMA SNAŽAN RAST BEZGOTOVINSKOG PLAĆANJA Uspešna borba protiv sive ekonomije
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Mali je rekao na jučerašnjoj konferenciji pod sloganom „Digitalizacija kao izlaz iz sive ekonomije“ da je borba protiv sive ekonomije jedan od stubova aktivnosti Vlade Srbije, te naveo da je od 2015. više od 70 odsto akcija, planova i aktivnosti po tom pitanju ispunjeno.

U periodu od 2017. do 2021. godine, po istraživanju NALED-a, smanjeno je učešće sive ekonomije za tri odsto, na 11,7 odsto, rekao je Mali.

Ocenio je da je to veliki korak napred, ali i velika obaveza da se nastavi agresivnije, brže, bolje i jače protiv sive ekonomije.

Naveo je da su aktivnosti za sistemsko rešavanje sive ekonomije bile i uspeh e-fiskalizacije, kao i sistema e-faktura.

- Svi gubimo u sivoj ekonomiji, a dobija samo onaj ko fiskalni račun nije dao - istakao je ministar Mali.

On je rekao da je mnogo urađeno i na reformi Poreske uprave - PURS, preko portala e-porezi, te da se nastavlja sa daljim rasterećenjem zarada, što je u periodu od 2017. do 2021. godine dalo za rezultat da je iz sive u zakonsku zonu prešlo 200.000 zaposlenih, te da je sada stopa nezaposlenosti 9,2 odsto.

Mali je najavio još jaču borbu države protiv sive ekonomije, jer svaki dinar koji se uvede u legalne tokove doprinosi rastu ekonomije.

- Poruka svima je da ćemo nastaviti borbu protiv sive ekonomije i rad van zakona se nikome neće isplatiti - poručio je on, i dodao da očekuje da će e-fiskalizacija i e-faktura dodatno, kada budu pokazali pune efekte, uticati na smanjenje sive ekonomije.

- Srbija ima snažan rast bezgotovinskog plaćanja, ali postoji prostor za unapređenje, dostizanje proseka centralne i istočne Evrope - rekla je viceguvernerka NBS Dragana Stanić, i istakla je da je zato Nacionalna inicijativa za bezgotoviska plaćanja „Bolji način“ s partnerima obezbedila subvencije za 25.000 POS terminal za mala i srednja preduzeća.

Ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad ocenila je da siva ekonomija nanosi ogromnu štetu ne samo prihodima države, te kroz nelojalnu konkurenciju i nedostatak standard robe i usluga, već da se radi i o eksploataciji ljudi.

Istakla je da Nemačka pruža kontinuiranu podršku Srbiji u borbi protiv sive ekonomije, posebno kroz podršku bezgotovinskom plaćanju. Ocenila je da su to podsticaji daljem razvoju Srbije, jer se javni prihodi povećavaju smanjivanjem sive ekonomije. Ambasadorka je naglasila da istraživanja pokazuju da je bezgotovinsko plaćanje pogodnije za praćenje, transparentnije i smanjuje opterećenje građana i privrede. Ministru Malom čestitala je na podsticanju digitalizacije fiskalnog sektora, što je značajno u borbi protiv sive ekonomije.

Penzionerske kartice i onlajn i u filijalama Fonda PIO

Na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) www.pio.rs i u njegovim filijalama penzioneri od juče mogu da se prijave za izdavanje penzionerske kartice sa kojom će od 1. oktobra imati znatne popuste na proizvode i usluge, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

SRBIJA IMA SNAŽAN RAST BEZGOTOVINSKOG PLAĆANJA Uspešna borba protiv sive ekonomije

Foto: Printscreen/instagram

 

Mali je objasnio da se penzioneri za karticu mogu prijaviti onlajn, preko sajta Fonda PIO ili u filijalama ovog fonda, a ima ih više od 170, gde će im službenici pomoći da popune zahtev za izdavanje kartice. Dodao je da će se kartice izdavati sukcesivno, kako bude tekla prijava koja je, prema njegovim rečima, jednostavna i brza.

Povoljnije za onlajn prodaju

Vlada Srbije i Nacionalna inicijativa za bezgotovinska plaćanja „Bolji način“ na petoj nacionalnoj konferenciji predstavili su Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025, a ozvaničen je i početak realizacije POS programa. Ta inicijativa je namenjena trgovcima i drugim malim biznisima, kao i institucijama koje žele da uvedu mogućnost bezgotovinskog plaćanja za svoje proizvode i usluge. Učešćem u programu dobiće besplatnu instalaciju POS terminala ili softverskog rešenja za onlajn prodaju, uz sniženu trgovačku naknadu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading