DA LI NAS ČEKA BANKARSKI CUNAMI? Profesor Savić za "Alo!": Moguća su dva scenarija
Printkskrin

Posle propasti Banke Silicijumske doline (SVM) i zatvaranja Signačer (Signature) banke, mnogi već misle da je na pomolu scenario iz 2008. godine, kad je iz SAD počela velika monetarna kriza, koja je globalnu ekonomiju odvela u ambis. 

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, za portal Alo.rs kaže da ne veruje će se zbog ovih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama  poljuljati svetski bankarski sektor, kao što je to bio slučaj 2008. godine. 

- Ako ostane na ovim bankama, to neće značiti ništa. Verujem da posrednog uticaja na Srbiju neće biti. Svet nije u opasnosti, ali ipak ostaje da se vidi da li će propast ovih banaka povući druge po sistemu “kamenčića”,- rekao je Savić.

Profesor naglašava da je ceo svet povezan u finansijski sektor i zbog toga je moguća lančana reakcija. 

Prema njegovim rečima postoje dva scenarija.

- Može da prođe bez potresa, ali može da povuče i druge ali bez cunami efekta. Za sada može da se govori samo hipotetički, a posebno treba istaći da je najveći neprijatelj bankarskog sektora nesigurnost, a ova dešavanja upravo dovode do toga, naglasio je profesor Savić.

On je dodao da bankarski sektor SAD nije ugrožen ali je podvukao čim se predsednik Bajden oglasio nešto se ozbiljno dešava. 

Odgovornost i stroži nadzor

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je američki finansijski sistem na čvrstim osnovama. On je naglasio da one koji su doveli do kolapsa dve banke smatra odgovornima.

DA LI NAS ČEKA BANKARSKI CUNAMI? Profesor Savić za

Foto: AP/Alex Brandon

 

Predsednik SAD je naveo da svi klijenti mogu ''biti sigurni da će biti zaštićeni i da će imati pristup svom novcu''.

SVB je najveća banka koja je propala posle finansijske krize 2008. godine.

Prema nekim procenama američkih finansijskih analitičara i deponenti i investitori su izgubili poverenje u banke.

Vučić: Banke u Srbiji sprovode striknu superviziju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da banke u Srbiji sprovode striknu superviziju i da građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu Narodne banke Srbije.

DA LI NAS ČEKA BANKARSKI CUNAMI? Profesor Savić za

Foto: Printscreen/instagram

 

- Očigledno je šta se tu dogodilo, oni su jedna od ključnih banaka za startapove i davali su fiksne kamatne stope na velike svote, u turbulentnim vremenima. To je velika kriza ne samo u SAD. Vidim da ministarstvo finansija SAD radi na posvećen i ozbiljan način da ne bude većih problema i posledica, ali problema ima. Vidim i da se Ruši Sunak bavi time da spasava britansku filijalu - rekao je predsednik Srbije.  


 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading