MINISTAR MALI ODGOVORIO ĆULIBRKU: Smeta im i što rastu plate u Srbiji, a kritikovanje je jedino što rade
Foto: Tanjug/Tanjug/Jadranka Ilić

Odgovor prenosimo u celosti.

- Podatak da je prosečna plata u decembru 2022. godine iznosila 84.227 dinara, odnosno 718 evra, je vest koja je za građane Srbije od ogromnog značaja i koja pokazuje stabilnost i snagu naše ekonomije i privrede. Istovremeno to je bio „okidač“ za one koji su tu samo da kritikuju i da dovode u pitanje uspehe koje smo postigli i koje postižemo. Smeta im kada privlačimo investitore i otvaramo nove fabrike, kada gradimo nove puteve i pruge, kada kažemo da nam je javni dug apsolutno pod kontrolom. A sada im, što me čak i od njih iznenađuje, smeta što rastu primanja građana Srbije i što je, ponoviću, prosečna plata u decembru u Srbiji iznosila 718 evra.

Očekujemo i da će prosečna plata u decembru ove godine iznositi 816 evra, a sve nas to vodi ka cilju i obećanju koje smo dali da će prosečna plata u Srbiji biti hiljadu evra. I nema tu nikakve alhemije, već odgovorne ekonomske politike i brige o građanima i njihovom životnom standardu. Građani to vrlo dobro znaju i odlično vide.

Ono što posebno raduje jeste da je prosečna zarada u decembru bila realno veća za sedam procenata u odnosu na novembar prošle godine, a to povećanje je došlo pre povećanja plata u javnom sektoru od 1. januara ove godine za 12,5 odsto, odnosno 25 odsto za pripadnike Vojske Srbije, i pre povećanja minimalne zarade od 14,3 odsto. Dakle, možemo zaključiti da imamo rast primanja građana u privatnom sektoru, što me posebno raduje jer time potvrđujemo snagu i otpornost naše privrede na sve potrese i izazove koji stižu iz međunarodnog okruženja, a prouzrokovani su svetskom ekonomskom i energetskom krizom.

Podatak o prosečnoj zaradi od 718 evra u decembru prošle godine nam je i potvrda da sistemske reforme koje smo sproveli, poput uvođenja novog modela e-fiskalizacije i e-faktura, daju rezultate i čine naš privredni ambijent konkurentnijim.

Dakle, idemo ka cilju i, kao što smo i obećali, ka prosečnoj plati od hiljadu evra.

Istovremeno, održavamo naš javni dug apsolutno pod kontrolom, daleko ispod 60 procenata, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 8,9 odsto, a naš privredni rast je u prošloj godini iznosio 2,3 odsto BDP.

Takođe, ostvarili smo rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra u 2022. godini, što je još jedna potvrda da smo i dalje atraktivni i privlačni za investitore, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

Potvrdu naših dobrih rezultata dala je i agencija za ocenu kreditnog rejtinga „Fitch Ratings“ koja je u svom februarskom izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. Podsetiću vas da nam je i u decembru rejting agencija „Standard and Poor's potvrdila kreditni rejting na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. Dakle, i renomirane svetske rejting agencije potvrđuju naše rezultate, dok ih dežurni kritičari po pravilu osporavaju, jer im je to „duševna hrana“.

Ali neka ih, neka kritikuju, to je jedino što i rade. Ti isti kritičari svojevremeno su se smejali predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kada je govorio da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, a sada smo već na značajno višoj cifri. Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao i da održavamo stabilne javne finansije. Nastavićemo da se borimo za bolji kvalitet života građana Srbije i za rast njihovih primanja – plata, penzija i minimalne zarade, i to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati - napisao je Siniša Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mira

24.02.2023 13:02

Mogu samo da zavide našem predsedniku!