STIŽU MILIONI EVRA ZA MODERNIZACIJU OBRAZOVANJA  Ministar Mali objasnio kako će se novac iskoristiti
Foto: Alo/Foto ALO!

U saopštenju EU infro Mreže navodi se da je Mali podsetio da je EIB dugogodišnji pouzdani partner Srbije, kao i da je jedan od prioriteta Vlade da se dalje podiže produktivnost zemlje.

"Prioritet nam je da i u krizi nastavimo razvoj, reforme, započeti veliki investicioni ciklus koji nam je dao rezultate, a koje naši partneri kao što je EIB uvek prepoznaju i podržavaju. Nastavićemo dalje sa ovakvim projektima, a zahvalni smo EIB-u što nas podržava u tom poslu", naveo je Mali.

Odobrenim sredstvima povećaće se konkurentnost, povezanost i produktivnost srpske privrede, uz stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje. Kako je navedeno u saopštenju, EIB Global je od 2005. godine obezbedio 375 miliona evra za projekte u oblasti obrazovanja, istraživanja i razvoja na Zapadnom Balkanu, a za sektor transporta u istom periodu 4,5 milijardi evra. Odobravanjem 76 miliona evra, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije - EIB Global nastavlja da podržava modernizaciju obrazovanja i održivu transportnu infrastrukturu u Srbiji.

Banka je potpisala ugovor u vrednosti od 40 miliona evra za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata širom zemlje, a ta sredstva će u najvećoj meri biti uložena u regionalne centre za obuku koji pružaju stručno srednjoškolsko obrazovanje. Nova i unapređena infrastruktura ubrzaće modernizaciju obrazovnih ustanova, poboljšati kvalitet obrazovanja, doprinoseći poboljšanju produktivnosti i mogućnostima za zapošljavanje ljudi u Srbiji.

Za taj sektor banka je ugovorila i dodatni kredit od pet miliona evra za projekat "Povezane škole" za koji je 2020. godine potpisala 65 miliona evra, sa ciljem uvođenja digitalnih veština i opreme u više od 1500 škola. EIB Global je odobrila i dodatnih 31 milion evra za projekat poboljšanja rečne transportne infrastrukture duž Save i Dunava, za koji je 2018. godine potpisala zajam u vrednosti od 100 miliona evra.

Potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji, rekla je da će nove investicije u okviru Tima Evrope pomoći Srbiji da unapredi standarde obrazovanja i rečnog transporta, što je preduslov za održivi privredni rast, bolju povezanost i razvoj ljudskog kapitala. Dodatna sredstva namenjena za transportnu infrastrukturu omogući će povećanje plovidbenosti, efikasnosti i bezbednosti rečnog transporta duž koridora Rajna – Dunav, centralne regionalne i evropske plovne rute.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading