STIŽE NOVAC Odlične vesti za ovu grupu penzionera, oglasio se ministar Selaković
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za 150.000 do 200.000 srpskih državljana koji žive i rade u Australiji, ubuduće će biti mnogo lakše ostvarivanje prava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, pošto je juče potpisan sporazum o socijalnoj sigurnosti, koji će omogućiti pojednostavljivanje procedure kako u Australiji, tako i u našoj zemlji.

Prema rečima Nikole Selakovića, ministra za rad, ovim dokumentom se reguliše između ostalog i izbegavanje dvostrukog osiguranja za privremeno upućene osobe, kao i potpunija zaštita osiguranika i korisnika prava.

- U skladu sa principom izjednačenosti teritorija, prava iz socijalnog osiguranja stečena na osnovu pravnih propisa jedne države, mogu se koristiti i van njene teritorije, a transfer u državu nastanjenja, odnosno prebivališta je bez umanjenja visine davanja - naglasio je ministar.

- To znači da ukoliko se srpski državljanin, koji je stekao pravo na penziju u Australiji, vrati u svoju zemlju, ona će mu i dalje isplaćivati prinadležnost, bez njenog umanjenja.

Jedan od najznačajnijih principa ovog sporazuma je sabiranje staža osiguranja, odnosno ukoliko navršeni staž na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i onaj navršen u drugoj.

- Visina penzija u tom slučaju određivaće se srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi - rekao je Selaković.

Ovaj sporazum je potpisan posle gotovo 10 godina pregovaranja. Ambasador Danijel Emeri smatra da će to uticati na jačanje ne samo bilateralnih odnosa, već i ekonomskih veza između Srbije i Australije. Prethodni dokument između SFRJ i Vlade Komonvelta Australije potpisan je još 1970. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading