DRŽAVA DAJE 10 HILJADA EVRA Novi konkurs za dodelu kuća, ovo su uslovi koje treba ispuniti
Foto: Shutterstock

Kroz konkurs za dodelu seoskih kuća do sada je kupljeno 1.631 kuća u 570 sela, a očekuje se da će novim konkursom koji bi trebalo bi da bude raspisan u februaru, očekuje se da će ove godine biti oko 5.000 zahteva za kupovinu nekretnina u srpskim selima

U agencijama za nekretnine kažu da je trend rasta cena kvadrata koji je prošle godine bio prisutan u svim većim gradovima zahvatio i sela, pa su poskupele i kuće i njive - čak i u najudaljenijim selima.

Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, najjeftinija kuća koštala je 399.000 dinara. Nalazi se u selu Torak u opštini Žitište, objekat ima 64 kvadrata, a cenom je obuhvaćen i plac od 7 ari. Sa druge strane, maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u opštinama Sombor, Sečanj, Zaječar, Ćuprija, Bojnik.

- Kuća sa najvećom okućnicom od 2,5 hektara nalazi se u selu Dedevci, grada Kraljeva. Kuća od 134 kvadrata sa imanjem sada je posed mladog poljoprivrednika koji ima 21 godinu. U proseku oni koji su dobili kuće od države imaju 29,8 godina, a 300 podnosilaca prijave prešlo je da živi iz grada u selo - navode u resornom ministarstvu.

Uslovi za prijavu

Subvenciju za kupovinu kuće na selu mogu da ostvare osobe koje imaju manje od 45 godina. Uslov je i da podnosilac prijave nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina.

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading