novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svet će sledeće godine kliziti u recesiju jer će se brojne ekonomije smanjiti zbog rastućih troškova zaduživanja uvedenih u borbi protiv inflacije, predviđa u svom najnovijem izveštaju Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Svetska ekonomija je premašila 100 triliona dolara po prvi put u 2022. godini, ali će stati 2023. jer „bitka protiv inflacije još nije dobijena“, dok će regulatori nastaviti da povećavaju kamatne stope, navodi konsultantska kuća u svojoj godišnjoj tabeli Svetske ekonomske lige.

„Očekujemo da će se centralni bankari držati svog oružja 2023. uprkos ekonomskim troškovima. Cena spuštanja inflacije na ugodnije nivoe je lošija perspektiva rasta u narednim godinama“, napisao je direktor i šef predviđanja u CEBR-u Kej Danijel Nojfeld.

Zaključci izveštaja su pesimističniji od najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u oktobru predvideo da će se više od trećine svetske ekonomije smanjiti 2023.

CEBR, koji svoje prognoze rasta, inflacije i deviznog kursa zasniva na podacima MMF-a i internom modelu, saopštio je da je „inflacija postala glavna ekonomska priča“ prošle godine. Analitičari su upozorili da „iako počinjemo da vidimo usporavanje rasta cena u nekim ekonomijama, volatilnost na globalnim energetskim tržištima i ukorenjena bazna inflacija sugerišu da će i 2023. ostati na čelu i u centru”.

Konsultantska kuća je takođe predvidela da će Kina nadmašiti SAD i postati najveća svetska ekonomija do 2036. godine – šest godina kasnije nego što se ranije očekivalo, zbog politike nulte Covid-a i eskalacije trgovinskih tenzija sa Zapadom, koje su usporile njen rast.

DOLAR NEĆE BITI GLAVNI Stvara se novi svetski ekonomski poredak

Prema studiji, indijska ekonomija će postati treća po veličini do 2032. godine i dostići će 10 biliona dolara do 2035. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading