DOLAR NEĆE BITI GLAVNI Stvara se novi svetski ekonomski poredak
Foto: Shutterstock

Lagano ali sigurno oblikuje se novi svetski energetski poredak u kome dolar neće biti dominantno sredstvo plaćanja, piše „Fajnenšel tajms".

FT, navodi da bi 2023. mogla da bude zapamćena kao godina kada se formirao novi svetski energetski poredak između Kine i Bliskog istoka.

Dok Kina već neko vreme kupuje sve veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i delova Afrike u sopstvenoj valuti a ne u dolarima, sastanak predsednika Si Đinpinga sa liderima Saudijske Arabije i Saveta za saradnju u Zalivu u decembru obeležio je "rođenje petrojuana", kako je to ocenio Zoltan Pozar, strateg „Kredit Svis banke”, piše „Fajnenšel tajms".

Kineski lider je na tom sastanku rekao da je Peking spreman da podstiče trgovinu naftom i gasom sa ovim zemljama u juanima.

Prema rečima Požara, Kina želi da revidira pravila globalnog energetskog tržišta” u okviru strategije za smanjenje trgovine u dolarima, koju podržavaju i kineski partneri iz BRIKS-a i niz drugih država u trenutku kada se devizne rezerve u dolarima pretvaraju u političko oružje SAD i situacije sa zamrzavanjem ruske imovine zbog situacije u Ukrajini.

U tekstu se naglašava da saradnja Kine i arapskih država može uključivati zajednička istraživanja i proizvodnju nafte i gasa u Južnom kineskom moru, kao i ulaganja u rafinerije, hemijsku industriju i postrojenja za proizvodnju proizvoda od plastike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading